Paraschiv Simăn a împlinit, luni, venerabila vârstă de 102 ani. Veteranul este din comuna Lereşti, satul Voineşti, şi se vede că traiul la poalele muntelui i-a priit, pentru că nu sunt mulţi cei care se pot lăuda cu o astfel de performanţă. Omul a văzut cu ochii ceea ce noi învăţăm acum: istoria. El vorbeşte cu seninătate despre viaţa şi munca sa, dar are şi câteva păreri legate de România şi de români.
Din punctul de vedere al lui nea Chivu, tinerii care pleacă din zonele în care s-au născut nu ar trebui să uite locurile natale. El mai spune că în Lereşti are tot ce îşi doreşte. „Cred că lereştenii nu s-ar mai întoarce la ce au fost… Când eram la uzină, aveam mulţi elevi din Lereşti, la profesională, la calificare. Erau mulţumiţi. Dacă nu mai sunt în comună acum, să îşi vadă de treburile lor, dar să nu uite niciodată de unde au plecat şi să se întoarcă acasă! Tinerii nu fug de munca de la ţară, dar cred ei că nu au ce să facă doar cu ceea ce au”, a completat bătrânul.
„Mă simt bine. Dacă stau aşa şi mă gândesc, 102 ani sunt mulţi. Sunt uimit. Sunt foarte bine, totuşi. Într-o zi normală, citesc ziarul; da, văd foarte bine. Mă uit la televizor, la tot ce ţine de cultură generală. Este pentru mine o satisfacţie, un mijloc de relaxare”, a povestit Paraschiv Simăn. Din 1932 şi până în 1939, Paraschiv Simăn a lucrat la Atelierele „Leonida” din Bucureşti. „Am fost băiat de capitală. Erau fete frumoase acolo, dar… nu prea ieşeam eu. Veneau cetăţenii cu reparaţii auto şi ne luau pe preferinţe. Eu aveam foarte mulţi clienţi. Nu aveam timp să stau degeaba. Am muncit foarte mult în acea perioadă”, mai povesteşte seniorul.
«Atâţia tineri sunt în preajma mea
Şi uneori mă simt chiar în derută…
Răspund, când vor să ştie vârsta mea:
„Am mulți, am depăşit, cu doi, o sută!”»
FOTOTEXT – Petre STĂCESCU