Între realizările din Piteştii ultimilor 30 de ani post-revoluţionari, orice localnic enumeră, printre altele, cele două pasaje pietonale subterane de pe bulevardul I.C. Brătianu. Singurele de acest gen din urbe. Numai că unul dintre ele s-a tranformat în …”peşteră”.
Proiect măreţ, dar…
Amenajarea celor două pasaje subterane prin care pietonii pot traversa bulevardul I.C. Brătianu a reprezentat, la vremea aceea, o noutate în municipiul păstorit pe atunci de Tudor Pendiuc. Erau anii marilor transformări. Se construise Biblioteca Judeţeană, se moderniza Piaţa „Milea” şi în general toată partea centrală a urbei cunoaştea mari noutăţi edilitare. Două pasaje prin care oamenii să treacă, purtaţi de scări rulante, păreau interesante. Proiectul era mai amplu, cuprinzând şi spaţii comerciale amenajate în subteran. Din cauza condiţiilor din teren, doar unul dintre pasaje a fost prevăzut cu scară rulantă. Deşi reprezentau o noutate absolută în urbe, totuşi, la scurtă vreme după inaugurare, au apărut şi vocile critice. Niciunul dintre cele două pasaje nu asigură rampe de acces pentru mămicile cu copiii în cărucioare. Nici cei cu dizabilităţi care se deplasează cu ajutorul scaunelor cu rotile nu au acces în pasaje. Proiectanţii nu s-au gândit la ei.
…Au început necazurile
Corul nemulţumiţilor s-a mărit cu părinţii care cărau în spate cărucioarele pruncilor şi bolnavii în scaun cu rotile care traversau pe la suprafaţă, făcând slalom printre maşini. Conducerea primăriei, pentru a-i determina pe piteşteni să folosească pasajele, a desfiinţat trecerile de pietoni! Astfel că bulevardul I.C. Brătianu este cea mai lungă arteră de circulaţie din Piteşti, pe care nu există „zebră” decât la un kilometru distanţă una de cealaltă! Cum nici scara rulantă nu funcţionează permanent, existând lungi perioade de timp în care este defectă, tot mai mulţi piteşteni, mai ales vârstnici cărora le e greu să urce atâtea trepte, traversează la întâmplare, riscându-şi viaţa. De altfel, în zonă s-au şi înregistrat în ultimii ani câteva accidente rutiere. Din fericire, fără morţi pentru că nu se circulă cu viteză mare, însă capete sparte şi oase rupte tot au fost, chiar anul trecut o bătrână fiind izbită de caldarâm.
La un pas de tragedie
În iarna anului 2018 a fost cât pe ce să asistăm la o tragedie. Din cauza infiltrării apei pluviale, plafonul pasajului din vecinătatea fostei cofetării Magnolia s-a şubrezit. Bucăţi din el s-au desprins lovind o adolescentă. Fata a avut zile de la Dumnezeu, iar rănile provocate de bucăţile de zid nu au fost fatale. Atunci autorităţile locale au decis ample lucrări de reparaţii. În celălalt pasaj însă, dinspre strada Griviţei, altfel stau lucrurile. La fiecare ploaie mai puternică, apa infiltrată prin plafon se scurge direct pe pereţi. Mopul şi găleţile sunt nelipsite din „recuzita” angajatelor care-şi câştigă pâinea în spaţiile comerciale, unde vând obiecte vestimentare. Un agent economic a părăsit deja locaţia pe care o ocupa şi demontarea placajelor pe care-şi agăţa hainele a scos la iveală grozăvia! Pereţii sunt îmbibaţi cu apa provenită de la ploaia din urmă cu două zile. Umiditatea a măcinat pereţii în timp, iar „priveliştea” are ceva sinistru. Pare o grotă umedă, mucegăită, din care răzbate un miros greu. În alt spaţiu comercial, dezafectat şi el tot din cauza apei, acelaşi peisaj lugubru. Cei care trec prin pasaj trebuie să ocolească apa care bălteşte pe dalele de granit, „terenul” alunecos favorizând patinarea tălpilor! Cum e toamnă şi sezonul ploilor abia a început, atmosfera bacoviană va domni în continuare în pasaj. Dincolo de latura estetică, principala problemă rămâne integritatea oamenilor. Din cauza umidităţii, momentul în care o bucată de zid sau de plafon se va prăbuşi s-ar putea să nu fie departe. Pentru a nu se întâmplă o altă dramă, aşteptăm ziua în care noul primar, Cristian Gentea, va face o vizită prin…”peşteră”. Poate va lua măsuri. Până nu apar… stalactite.