Duminică, argeșenii sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele Consiliului Județean, primarii, consilierii județeni și consilierii locali.
Peste 8.500 candidați
Conform centralizării Biroului Electoral Central, 8.578 de argeșeni candidează duminică pentru una dintre funcțiile eligibile pe plan local și județean. Câștig de cauză vor avea doar 102 primari, un președinte de CJ, 35 de consilieri locali și aproximativ 1.300 de aleși locali. În Argeș au fost organizate 522 de secții de votare, cu doar două mai multe față de alegerile europarlamentare și prezidențiale de anul trecut. În listele electorale permanente sunt înscriși circa 550.000 de argeșeni cu drept de vot.
Miză
Miza acestor alegeri este uriaşă, deoarece, în funcție de numărul de aleși locali, se fac jocurile și la alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie. Iar în Argeș miza este și mai mare. De circa 30 de ani, stânga este la putere în continuu. Acum, partidele de dreapta încearcă să schimbe culoarea județului, din roșu (culoarea PSD) în galben și albastru (culorile PNL și USR). Vor reuși? Sau Argeșul va rămâne fidel culorii “tradiționale”?
Reguli speciale
Guvernul a anunțat reguli speciale de protecție sanitară la alegerile locale, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Astfel, pe lângă măsurile privind utilizarea măștii şi distanţarea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile, atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de votare. De asemenea, trebuie asigurată distanțarea de minimum un metru între participanții la procesul electoral.
Măsuri
– Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea problemelor la Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) în toată perioada în care se află în secţia de votare şi în localul de vot.
– Dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.
– Dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin. (4) din HG nr. 577/2020 privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale.
– Afişarea, prin grija primarilor, în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanțare, de igienă și de acces în sediul secţiei de votare.
– Stabilirea, pe cât posibil, prin grija primarilor, a unor circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, precum şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare.
– Marcarea, prin grija primarilor, a locurilor de staționare în sediul secţiei de votare și în afara acestuia, astfel încât să se asigure menținerea distanței de minimum un metru între participanţii la procesul electoral.
– Amplasarea, prin grija primarilor, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și a recipientelor unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.
– Asigurarea, prin grija primarilor, a personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare și care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieșirea din secția de votare, astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia.
– Asigurarea, prin grija primarilor, a termometrelor non-contact și de către Ministerul Sănătății a materialelor de protecție sanitară, precum și a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.
– Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.
– Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum un metru între persoane; alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în secţia de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.
La solicitarea STS, persoanele care au cărți de identitate vor trebui să le introducă personal în aparatul care le citește. Recomandarea este ca alegătorii să vină cu mască de acasă și chiar cu pix. Urna mobilă va ajunge la alegătorii care au nevoie de ea, dar care nu sunt bolnavi de coronavirus şi apoi la cei infectaţi cu noul virus sau la contacţii acestora.
Atenție la infracțiuni!
Ca la fiecare scrutin, alegătorii și membrii partidelor și secțiilor de votare trebuie să fie atenție să nu comită contravenții sau infracțiuni. Dacă la contravenții poți primi o amendă și atâta tot, la infracțiuni se poate lăsa cu pușcărie. Iată infracțiunile și pedepsele prevăzute de Codul Electoral:
– Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;
– Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi;
– Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi;
– Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals;
– Tipărirea și utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani;
– Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi;
– Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi;
– Încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi;
– Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi;
– Cu aceeași pedeapsă se sancționează și înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu figurează în această listă;
– Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obținute în secțiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi;
– Cu aceeași pedeapsă se sancționează introducerea de date, informații sau proceduri care duc la alterarea sistemului informațional național necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.