Tratamentul cu plasmă poate salva viața pacienților cu forme grave de Covid-19, dar România are puțini donatori. Donarea de plasmă se face prin două metode, plasmafereză și standard (sânge total), din care se extrage apoi plasma.
Colectarea de plasmă se face, teoretic, în 18 centre de transfuzie din România – toate dotate cu aparate de plasmafereză (recoltare de plasmă). Conform datelelor făcute publice de compania care a donat statului român aceste aparate, Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești a avut, în ultimele cinci luni, 136 de donări, cazurile de Covid-19 înregistrate în această perioadă ajungând la 5.356. Astfel, au fost șase donări la 29 mai * opt la 19 iunie * 22, între 10-12 iulie * 44, între 11-31 august * 56, la 15 septembrie. Se observă că numărul de proceduri de plasmafereză a crescut semnificativ după corectarea metodologiei (în perioada 11 august – 15 septembrie).
În prezent funcționează doar 17 echipamente, iar cel de-al 18-lea așteaptă în depozit să fie instalat la București, unde donatorii sunt mai mulţi.
Tratamentul bazat pe bunăvoința celor deja infectați depinde de plasma donată de oamenii care s-au vindecat de Covid-19 și au dezvoltat suficienți anticorpi la virusul SARS-CoV-2. O persoană cu Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus, care sunt stocați în plasmă. Plasma este acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienți, enzime sau, pur și simplu, apă prin corp. Separată de sânge, ea are o culoare gălbuie. Ulterior, plasma cu anticorpi este folosită prin transfuzie la alți pacienți bolnavi de Covid-19, care beneficiază astfel de anticorpii produși deja de organismele altor pacienți. Dar nu toți bolnavii de Covid-19 pot produce plasmă utilizabilă.