,,La o săptămână de la deschiderea anului școlar 2020-2021, bilanțul este unul pozitiv.
1. Dintre cele 500 de unități de învățământ, cu personalitate juridică și structuri, în 14 septembrie, am deschis anul școlar astfel:
339 în scenariul verde (1), cu prezență fizică;
162 în scenariul galben (2), hibrid;
o grădiniță, Castelul Fermecat, în învățare online (din cauza lucrărilor nefinalizate de reabilitare);
În data de 18 septembrie avem:
344 în scenariul verde
157 în scenariul galben
Gradinița Castelul Fermecat în învățare online.
2. Chiar din prima zi de școală, am distribuit 130.000 de măști din fondul de rezervă al ISJ unităților de învățământ din tot județul Argeș, urmare a unei analize de nevoi. Măștile au fost distribuite școlilor, în funcție de necesarul raportat de către directori, astfel încât să fie asigurată prima săptămână. (conform anexei)
3. Vineri, 18 septembrie am primit primele 500 de tablete, dintr-un necesar de 6694, repartizate de MEC primului lot de județe.
4. Pentru prima dată în educație, după o perioadă extrem de lungă, MEC primește fonduri nerambursabile, astfel că în Argeș, aceste aspecte s-au concretizat în achiziția de măști (într-o primă fază 470 mii măști distribuite în iunie, din care 133 mii au fost distribuite școlilor pentru a asigura începutul de an școlar).
5. Am înaintat și obținut finanțare de 2.310 mii lei urmare a HG nr. 756 (alocarea a 100.000.000 lei din fondul de rezervă al Guvernului României pentru educatie). Începând de astăzi, vor fi demarate proceduri de achiziție simpliticate pentru măști, dezinfectant, tablete.
6. Am inițiat discuții cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale, am primit informare, prin intermediul Instituției Prefectului, privind disponibilitatea acestora de a realiza achiziții privind asigurarea necesarului de dispozitive electronice, a materialelor sanitare de protecție, achiziții care pot fi decontate prin fonduri europene nerambursabile, conform OUG 144/2020.
Au fost aprobate de MEC sume suplimentare necesare cheltuielilor de investiții, în valoare de 200 mii lei, prin care se vor dota Palatul și Cluburile copiilor, precum și I.Ș.J. Argeș, care se adaugă celor 986 mii aprobate în luna martie.
7. Vom stabili parteneriate cu unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate, altele decât cele care vor beneficia de achizitii prin UAT, pentru care vom proceda la achiziții de măști, tablete, laptopuri, camere web, videoproiectoare, table inteligente, 2 containere sanitare, urmând a face decontarea prin fonduri europene nerambursabile (OUG 144).
8. Modificarea Legii 55/2020 a permis I.Ș.J. ca, după o analiză pertinentă și punctuală la nivelul fiecărei unități, să aprobăm organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar.
9. Urmare a Memorandum-ului semnat de Guvernul României cu cei 4 operatori de telefonie mobilă, in județul Argeș, dintre cele 104 structuri ale unităților de învățământ fără conexiune la internet, un număr de 72 sunt în proces de conectare, însoțit de acordarea serviciului de internet, gratuit pentru o perioadă de 12 luni!
10. Astfel, deja 101 unități au activat licențele gratuite. Tot urmare a viziunii sistemice guvernamentale, școlile vor avea acces gratuit la platformele educaționale integrate Google G Suite și Microsoft Office 365 A1. Acestea permit organizarea activităților didactice online, gestionarea activității la clasă, distribuirea temelor, evaluarea cursanților cu informarea în timp real a părinților referitoare la evoluția învățării”, transmite Inspectoratul Școlar Județean Argeș.
Școlile care sunt încă sub contract cu alte platforme, odată cu expirarea contractului, se vor conecta la cele gratuite, asigurate de MEC.
Politicile guvernamentale referitoarela educație, s-au reflectat în măsurile realiste și de impact imediat care să susțină actul educațional, oferind egalitate de șanse în contextul realizării educației în siguranță, în condițiile epidemiologice actuale.