Se încheie în câteva zile cel de-al patrulea mandat de primar la Stoenești al d-lui Ion Marin. Patru mandate, precedate de unul de viceprimar, adică exact 20 de ani de administrație în folosul comunității. Și pentru că dezvoltarea comunei Stoenești este una remarcabilă în ultimii ani, Ion Marin privește cu încredere spre un nou mandat, fiind principalul favorit la câștigarea alegerilor de duminica viitoare din această localitate.
Cum spune chiar primarul, ”pe lângă seriozitatea ta ca om, dedicarea pentru comunitate, niciun proiect, nicio realizare nu ar fi complete fără credința în Dumnezeu și fără respectarea valorilor tradiționale”. Rezultatul proiectelor finalizate se vede în toată comuna, beneficiari fiind chiar cetățenii de la Stoenești; este drept, mare parte a proiectelor au fost sprijinite chiar de comunitate. Om credincios, cum sunt cei de la țară, pe lângă ceea ce a realizat din punct de vedere administrativ, primarul Ion Marin a sprijinit de-a lungul celor 20 de ani de gospodărie locală și lăcașele de cult, adică cele cinci biserici din comună, ca semn de apreciere primind de la însuși Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Diploma de onoare ”Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României” pentru activitatea sa rodnică, folositoare Bisericii și societății.
Raport către cetățeni
Asfaltarea a fost prioritatea principală pentru administrația de la Stoenești în acest sens fiind modernizate mai multe tronsoane de drum. S-au realizat astfel de lucrări în satul Bădeni – Pod Cîcetoiu, DN 72A- Puiu Ciurea, Crina Coteneștilor – Pod Țintea. În satul Slobozia, lucrări în zona Cocești, în punctul Nicu Muraru – Morcovești, amenajare și refacere punte pietonală peste râul Dâmbovița. În satul Piatra s-a finalizat modernizarea DC27, legătura dintre DN 72A la DN 73 Mateiaș – 5,5km și s-a asfaltat pe o lungime de un kilometru ulița Lixandru, până la bazinul de apă. În satul Valea Bădenilor s-a construit podul peste pârâul Bădenilor.
Educație, culte și sport
În satul Bădeni s-a construit o școală nouă după demolarea celei vechi. Noua unitate de învățământ are încălzire centrală, grupuri sanitare în interior, sală de sport cu mobilier nou, au fost dotări cu mobilier nou în școală, iar cabinetul informatic e dotat în urma unei sponsorizări. A fost amenajată curtea școlii, fiind împrejmuită cu gard zidit și a fost realizată o stație de epurare. În satul Valea Bădenilor au avut loc reparații, s-au realizat grupuri sanitare în interiorul școlii și au fost compartimentate sălile de clasă.
În ceea ce privește cultele, în satul Slobozia s-a acordat finanțare pentru încălzirea centrală și pentru refacerea acoperișului la Biserica Slobozia. La cererea bisericilor din comună au fost finanțate și executate diverse lucrări.
În sprijinul activităților sportive a fost înființată Zona de agrement Stoenești, investiția cuprinzând o bază sportivă multifuncțională, teren de joacă pentru copii, teren de fotbal cu gazon natural și a fost realizat un spațiu pentru picnic.
Rețeaua de apă, extinsă
Fiindcă n-a mai plouat în ultima vreme, în satul Piatra s-a executat o captare din izlaz, punctul Șipot, la o distanță de un kilometru față de bazinul de distribuție. Lucrarea a constat în: captare izvor apă cu capacitate de 1000 litri, bazin de transfer cu capacitate de 24 mc, pompă electrică submersibilă, realizare rețea de aducțiune a apei la bazinul de distribuție și rețea electrică. În urma lucrării s-a mărit cantitatea de apă din rețea cu aproximativ 40% față de cea inițială. Dar cel mai important aspect privind apa este că a fost demarat proiectul ”Reabilitare rețea de alimentare cu apă și înființare sistem de canalizare menajeră și stașie de epurare, sat Stoenești”.
Majoritatea lucrărilor enumerate au fost realizate cu banii comunității, cu munca depusă de personalul primăriei sau de localnici, dar și prin bunăvoința unor sponsori importanți din zonă.
Tot la proiecte reușite trebuie menționate asfatarea DJ 725 Stoenești – Dragoslavele, cu finanțare de la Consiliul Județean, montarea sistemului de supraveghere video a domeniului public pe raza localității, măsurători cadastrale și intabulare a munților și izlazurilșor, precum și a edificiilor publice din Stoenești, modernizarea iluminatului public pe raza comunei. Începând cu anul 2018 s-au făcut demersuri pentru realizarea cadastrului general gratuit în întreaga comună.
În ceea ce privește viața socială, la Stoenești în fiecare an s-a organizat „Ziua Eroilor”, cu slujbe de pomenire la cele două Monumente ale Eroilor de la Bădeni și Stoenești și cu întâlniri cu toți veteranii și seniorii comunei. De asemenea, anual s-a organizat ”Ziua Comunei – Întâlnire cu fiii satului”, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă copiii grădinițelor și școlilor din localitate și colindătorii au primit cadouri din surse extrabugetare.
Proiecte în următorul mandat
Primarul Ion Marin, împreună cu echipa de consilieri PSD, are și pentru mandatul următor o serie de proiecte, printre cele mai importante fiind acela de finalizare a rețelei de apă Stoenești, apă și canalizare la Bădeni, o nouă captare de apă la Lunca Gârtii, reabilitarea rețelei de apă la Piatra, captare de apă la Valea Bădenilor prin realizarea unui baraj de acumulare care să acopere necesarul de apă pentru întreaga comună, amenajarea cursului râului Valea Bădenilor. Se urmărește introducerea gazului metan în localitate, modernizarea centrului civic, covor asfaltic nou de la intersecția cu DN 72A până la punte Cocești, refacerea trotuarelor, precum și asfaltarea tuturor străzilor rămase neasfaltate. Și nu în ultimul rând, primarul și-a propus să înființeze o grădiniță cu program prelungit în zona Casa de nașteri Stoenești și să demareze investiția de refacere și extindere a Căminului cultural Bădeni pentru realizarea unei Case de Cultură. Și pentru că proiectele noi au nevoie de avizarea Consiliul Local, Ion Marin le solicită cetățenilor din Stoenești sprijinul pentru obținerea majorității consilierilor, calea spre dezvoltare având nevoie de liniște, nu de răfuieli personale în timpul ședințelor de Consiliu Local.
Echipa de consilieri locali PSD: