* O confirmă lunar analizele celor două laboratoare care verifică proprietățile acesteia
Comuna Hârseşti este una dintre localitățile mici din sudul Argeșului, care nu se poate lăuda cu un buget bogat, vistieria locală fiind destul de sărăcuță. În schimb, se poate lăuda cu banii europeni accesați cu ambiție de către primarul Ionel Moloiu, în cele două mandate pe care le are la activ, de-a lungul cărora acesta a reușit să dezvolte vizibil și de necontestat localitatea unde trăiesc aproape 3.000 de suflete.
Introducerea apei și a canalizării a fost una dintre prioritățile primului gospodar, astfel că, în prezent, peste 95% din populația comunei beneficiază de apă potabilă, mai întâi printr-un proiect implementat prin Măsura 322, cu fonduri europene, rețeaua extinzându-se ulterior prin alte câteva proiecte cu bani guvernamentali și cu finanțare din bugetul local.
Rețeaua de apă din Hârsești are o lungime de 30 km și este extinsă în toate cele trei sate ale comunei. Alimentarea cu apă se realizează prin două foraje de mare adâncime (unul la 205 metri, foraj efectuat în centru, lângă Serviciul de Gospodărire Comunală, iar celălalt – la 185 metri, foraj în incinta târgului săptămânal). Prin aceste două foraje se asigură necesarul întregii localități, sistemul de alimentare cu apă fiind dotat cu stație de repompare de mare capacitate și cu două bazine de câte 100 metri cubi de acumulare fiecare și o stație performantă de tratare a apei. Forajele sunt protejate împotriva infestării apei din pânza freatică de la suprafață printr-un sistem adecvat de filtrare interior, alcătuit din mai multe filtre speciale, coloana fiind și ea izolată de pânza freatică, prin cimentare.
Calitatea apei este verificată lunar de un laborator specializat și autorizat de Direcția de Sănătate Publică Argeș, făcându-se chiar și o contraprobă de către laboratorul DSP Argeș.
Cum în ultimele săptămâni s-au auzit câteva voci răuvoitoare și interesate în a dezinforma cetățenii, în scop electoral, susținând că „apa de băut nu ar fi bună”, primarul Ionel Moloiu contrazice categoric aceste afirmații neconforme cu realitatea, demonstrând cu rezultele analizelor specifice calitatea foarte bună a apei potabile din Hârsești.
„Consumați cu toată încrederea apa care vine pe țeavă, la robinet; este de cea mai bună calitate! De la darea în folosință a sistemului nostru de alimentare cu apă potabilă, nu au existat probleme niciodată, apa a fost în parametri normali! Doar zvonurile mincinoase și manipulatoare au circulat, mai ales în ultima vreme. Știu că unii dintre dv. folosesc apă și de la cele două izvoare din comună – nu este nicio problemă, și acestea sunt verificate, sunt bune de consum, însă apa nu vine de la o adâncime atât de mare ca aceea furnizată prin sistemul nostru de alimentare”, îi asigură primarul Ionel Moloiu pe consătenii săi, adăugând faptul că apa potabilă în Hârsești vine din Marele Bazin Hidrografic al României, care reprezintă cea mai mare acumulare de apă dulce din Europa.
În ceea ce privește situația din vară, când alimentarea cu apă a fost întreruptă de câteva ori, fapt ce a provocat nemulțumirea cetăţenilor, edilul comunei explică motivul: locuitorii au folosit apa excesiv pentru irigarea culturilor din preajma gospodăriilor (grădini de zarzavat, livezi, viță-de-vie etc.), iar sistemul de pompe de extragere a apei de mare adâncime și de mare debit a cedat, fiind necesară înlocuirea acestora cu unele mai performante. Între timp, și oamenii au înțeles că apa furnizată trebuie folosită numai pentru consum menajer, și nu pentru irigarea culturilor. Aceasta trebuie făcută cu apa din fântânile existente în fiecare gospodărie.
Cât despre sistemul de canalizare ce se întinde pe o lungime de peste 18 km, acesta se află în plin proces de extindere în întreaga localitate, printr-un proiect cu finanțare europeană, accesat prin FDI, care se va încheia în anul 2022, astfel încât absolut toți cetățenii comunei Hârsești să beneficieze de utilitățile necesare unor condiții normale de civilizație.
Un Comentariu
Aloe Vera
Ciudata-i lumea ! Unii folosesc apa curata / extrasa de la cca. 200 metri adancime, pentru irigatii ; altii folosesc pentru consum, apa de suprafata / din putul sapat langa WC-ul din fundul curtii .