* Polenul plantei poate declanșa tuse și crize de astm!
Primăria Mioveni atrage atenţia cetățenilor asupra ambroziei, plantă aparent inofensivă, dar care poate cauza probleme serioase de sănătate persoanelor alergice și copiilor. Toamna este momentul când se manifestă un număr mare de alergii, printre care cea mai importantă este alergia la ambrozie.
E prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Ca urmare a modului în care se răspândeşte şi se înmulţeşte, această buruiană este considerată o plată invadatoare.
Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.
Conform HG 707/2018, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor vor desfăşura periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice. Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice în cazul nerespectării regulilor privind combatea ambroziei.