Elevii/preșcolarii care fac parte din grupe de risc (boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv) se prezintă la școală cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților. Pentru aceștia, reprezentanții unităților de învățământ identifică, după caz, soluții pentru asigurarea educației la distanță sau în condiții de siguranță sporite. În aceste situații, la solicitarea familiei, doctorul precizează în document situația medicală a copilului, eventual și indicația de a nu participa fizic la școală sau alte recomandări specifice.
Copiii care locuiesc în aceeași casă cu o persoană care face parte dintr-un grup de risc se pot reîntoarce la instituția de învățământ. Însă pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală al persoanei respective și a riscului de contaminare cu SARS-CoV2, pe care copilul îl poate aduce acasă, medicul curant recomandă, cu acordul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală. În acest caz, reprezentanții unităților de învățământ identifică soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță. În aceste situații, la solicitarea părinților, medicul emite o adeverință, cu descrierea situației în care se află copilul și cu recomandarea de a nu participa la cursurile față în față sau alte recomandări specifice.
Avizul epidemiologic este eliberat de medicul de familie/medicul curant pe parcursul anului școlar, în situația în care copilul absentează din motive medicale mai mult de trei zile. Adeverința de intrare în colectivitate face parte din dosarul de înscriere a elevului în ciclul de învățământ (grădiniță, primul an de școală). În fine, adeverințele pentru educație fizică (scutirile) pot fi aduse în prima lună de școală