Luni după-amiază, un bărbat a ajuns în arestul poliţiei judeţene fiind încarcerat pentru infracţiunea de furt prin metoda şmen. Este vorba despre Mihăiţă Elvis C., de 25 de ani, din oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov. După o noapte petrecută în spatele gratiilor, ieri la prânz împricinatul a fost pus în libertate fiindcă a restituit prejudiciul. Întrucât nu a intervenit împăcarea părţilor, cercetările continuă şi anchetatorii urgentează soluţionarea dosarului cu întocmirea referatului de terminare a urmăririi penale şi înaintarea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunerea de trimitere în judecată.
Potrivit oamenilor legii, în septembrie 2019 ilfoveanul cu pricina i-a solicitat vânzătoarei de la un magazin să-i schimbe o anumită sumă în bancnote mai mici, dar i-a dat acesteia cu 900 de lei mai puţin.
Pentru cei care nu ştiu, înşelăciunile prin metoda şmen sunt printre cele mai comune în rândul escrocilor. Deşi aparent uşor de depistat, acest tip de escrocherie continuă să facă victime printre români. Metoda şmen se bazează pe iuţeala de mână şi inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Ţeparul solicită schimbarea unor bancnote în cupiură mai mică sau efectuarea unui schimb valutar după care se „răzgândeşte” şi cere banii înapoi. El distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp subtilizează o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o parte din ei. Totul se întâmplă sub ochii victimelor în timp record.
Pentru a nu cădea în plasa acestui deg de escroci, poliţiştii recomandă evitarea schimburilor de monedă sau banconote către persoane suspecte. Dacă, totuşi, consimţiţi un astfel de schimb, când primiţi suma solicitată număraţi cu atenţie bancnotele şi nu mai întoarceţi banii spre renumărare, fiindcă atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o alta mai mică şi sub diverse pretexte infractorii dispar iar victima descoperă ulterior că a fost înşelată. De asemenea, poliţiştii mai recomandă să nu cumpăraţi valută de la persoane necunoscute care, de regulă, acţionează în imediata apropiere a unor case de schimb valutar autorizate, fiindcă există riscul să fie falsă.