L-am găsit pe Virgil al Baciului, primul om al Corbilor de Piatră, primul edil, în satul Jgheaburi, înconjurat de oameni, la un fel de „audiență în stradă”, acolo unde se întâmplă, de fapt, relele și bunele unei localități, la fața locului, unde simți adevăratul puls al inimii unei așezări. Am oprit la Biserica din Piatră, monument istoric, care astăzi, datorită d-lui Virgil Baciu, arată altfel, poate primi vizitatori din țară și nu numai. Am întrebat un grup de femei care-și torceau caierul de țigaie pe banca din fața porții unde-l găsesc pe primar, iar ele mi-au răspuns: „O fost aici, și-o plecat mai sus, unde se amenajează canalul și unde se toarnă podiștile din beton”. Adevărat, pe partea stângă, șoseaua este străjuită de șanțul proaspăt betonat, în vederea asfaltării, de fapt a reasfaltării uliței unde au răsărit, ca din pământ, case frumoase, construite cu gust. L-am zărit pe edil cu lopata în mână, înfigând-o în betonul scuipat dintr-o cifă ce încă se învârtea. M-am uitat în jur: ce lucrare deosebită, mii de metri de canal betonat, modernizarea satului Jgheaburi, acolo unde Dumnezeu a vrut să rămână pentru credincioși Biserica din Piatră, emblema de milenii a Corbilor.
Îmi trebuia noua apariție, în ediție de lux, a Monografiei Corbilor, această localitate încărcată de istorie, de legende și adevăr, cu minunate datini, tradiții și obiceiuri. I-am spus acest lucru primarului, iar domnia sa și-a șters mâinile, ca să nu murdărească emblema satului, s-a îndreptat spre mașină și s-a întors cu două exemplare, pe care mi le-a oferit. Am rămas uluit. Lucrarea, de aproape 900 de pagini, cu fotografii color, cu coperte cartonate, e publicată de Editura „Ordessos”, Muzeul Județean Argeș, iar autorii, dr. Leontin Stoica, dr. Marius Cârjan și Aurel Radu, s-au străduit să ofere satului, oamenilor, o operă bine documentată.
Și, într-adevăr, după o cercetare istovitoare, a apărut această lucrare monografică, o nouă istorie a Corbilor de Piatră, care, așa cum spune în Cuvântul înainte Virgil Baciu, „reprezintă un moment de bucurie, act de recunoștință față de bunii și străbunii noștri, fondatori de așezări”. „Cartea de față constituie o adevărată capsulă a Timpului, a spus în continuare edilul, inițiatorul monografiei, un mare muzeu în care se derulează, scenă după scenă, viețile a zeci de generații de corbeni”.
Este adevărat. Comuna Corbi are mari realizări în ultimii opt ani, de când Virgil Baciu și-a pus în slujba ei mintea, priceperea, înțelepciunea, dragostea de frumos, de nou, dragostea pentru oameni și civilizație. S-au făcut investiții în modernizare, 22 km de drumuri asfaltate, 32 km de drumuri agricole modernizate, apă curentă, investiții GAL, reabilitarea lăcașurilor de cultură, stadion cu teren sintetic, modernizarea dispensarului etc. Dar nu a fost uitat nici viața culturală, care aici e mai vibrantă ca oricând: Ansamblul folcloric, Rapsodia Păstorească, Întâlnirea fiilor satului, Sărbătoarea Primăverii, Zilele Diasporei la Corbi, A înflorit bujorul în Făgăraș, Ia se țese încă la Corbi, Festivalul rock „Stonebird” și multe altele care păstrează identitatea culturală.
Această monografie e o carte de căpătâi a comunei Corbi. Și n-ar fi putut să apară dacă n-ar fi fost rodul unui efort colectiv. Așa cum spun autorii: „Gândurile noastre de mulțumire se îndreaptă către domnul primar Virgil Baciu, Consiliul Local și personalul Primăriei, care ne-au pus la dispoziție informații prețioase”.Oare acest om, aplecat de mic asupra muncii, prin inteligență, perseverență, înțelepciune, ridicându-se prin forța minții și blândețea sufletului, n-ar trebuie să fie acolo, undeva, de unde să ajute oamenii, să le facă viața mai frumoasă? Oare acest om, Virgil Baciu, nu-și merită titlul de candidat la președinția Consiliului Județean Argeș? Experiența sa în probleme de administrație, de management, de organizare, calitățile de lider, oare nu-l recomandă?
Iertați-mi digresiunea! Salut, deci, apariția monografiei comunei, precum și realizările satului de la poalele Iezerului și Păpușii, de pe malurile Râului Doamnei, ale locuitorilor legendarului CORBI, realizări ce se datorează lui Virgil Baciu.
Știm cu toții că aici, la Corbi, de-a lungul anilor, s-au descoperit urme ale existenței oamenilor preistorici, apoi vestigii dacice, prezența geților pe teritoriul comunei, mai ales, o tetradrahmă din timpul lui Alexandru cel Mare, vestigii medievale – vestita Biserică rupestră „Corbii de Piatră”.
Apariția monografiei se adaugă celorlalte mari realizări ale lui Virgil Baciu, al cărui loc potrivit ar fi președinția Consiliului Județean. Depinde de noi dacă alegem să avem acolo un om inteligent, bun gospodar și modest, spărgând astfel tiparele posdecembriste.
Prof. Ion C. HIRU