Subiectul „alegeri” întrece, cum se vede, o temă națională mult mai importantă: școala. Septembrie este, în primul rând, al școlii. La deschiderea anului școlar, în fiecare județ se va înregistra cea mai mare mobilitate socială a copiilor/tinerilor. Ce înseamnă acest fapt? I-aș lăsa pe epidemiologi și pe cei care, în linia întâi, în spitale, zi de zi, se confruntă cu moartea. Nu s-a luat în calcul probabilitatea ca în septembrie Covidul să urce în statistici. Ca să nu mai vorbim ce înseamnă septembrie 2020 pentru școală: cursuri în clase, cu distanțare (ceea ce înseamnă că se va crea lipsă de spații) sau online, ori 50% în clase, 50% online. Se va alege praful de soliditatea învățământului!Deocamdată, liniște!… Distanțarea, nu?
S-a vorbit despre folosirea inadecvată a sintagmei „distanțare socială”. De fapt, cetățenii sunt invitați să păstreze acea distanță fizică unul față de celălalt chiar dacă poartă mască. Apropo, la noi în județ, purtarea măștii – și pe stradă – a devenit obligatorie și nu trebuie să fii sociolog ca să îți dai seama că, încă o dată, legile în România au devenit oarecum facultative (nu toată lumea a luat în serios ordinul prefectului!).
Ei bine, „distanțarea socială” este, cu adevărat, sintagmă adecvată pentru politicieni: afirm aici, pe baza realităților românești (inclusiv județene, deci), că între politicieni și România profundă există o neproductivă distanțare socială. Și asta se vede din faptul că agenda publică (promovată de partide) nu coincide mereu cu agenda, cu problematica din teren. Exemplul clasic sunt alegerile. Politicienii le vor chiar dacă prețul este sănătatea oamenilor!
Piteștenii reclamă, de pildă, arhitectura haotică din oraș, ușurința cu care se dau avize pentru construcții în evidentă coliziune cu interesul public (nerespectarea distanțelor legale, „acoperirea”, de către noile construcții, a locuințelor, care se văd lipsite de soare etc), dar inerția câștigă. Se are în vedere dezvoltarea Luncii Argeșului, dar nu cu obiective cum ar fi un parc dendrologic tematic în care laleaua să fie confirmată ca simbol al „orașului lalelelor”, ci cu un segment de plimbare a câinilor (subsemnatul poate să probeze dragostea față de aceste patrupede cu un superb Rottweiler).
Nu s-a dat verdict clar în privința parcului Trivale, ca zonă protejată, iar Consiliul Județean n-a formulat o acțiune clară în raport cu „Carpathia”, deși primăriilor din zona de munte le fuge… pământul din administrare… Încercarea de a face, în campanii electorale, ca aceasta, joncțiunea cu adevăratul interes public este prea subțire ca să nu bată la ochi!
Distanțarea fizică și cea socială
Advertisement
Advertisement
4 Comentarii
Goargăș
Da, asta este adevărată distanțare socială, cea dintre politicieni și popor. Excelent articolul!
Anonim
Corect, distantare fizica nu sociala
Aloe Vera
Subscriu ! Unii nici nu realizeaza diferenta, din pacate cam multi sunt jurnalisti/habarnisti care-i critica pe altii c-ar fi „analfabeti functionali” .
Goargăș
Motto: Dumnezeul capitalismului este profitul.
Actele caritabile ale multor entități filantropice sunt efectuate, în general, pentru maximizarea câștigului sau în scopuri politice (a se vedea și prin filmele americane). N-am încredere în ,,Carpathia” și aș vrea să mă înșel, deși nu cred. Vom trăi și vom vedea. O acțiune hotărâtă pentru protejarea parcului Trivale nu va fi prea curând, sau poate niciodată, increngătura (că tot vorbim de pădure) și interesele sunt prea mari.