În unele spitalele din România, situația începe să semene cu cea din Italia, din urmă cu câteva luni: ambulanțele aduc pacienți fără oprire, iar bolnavii nu mai au loc în saloane, așteaptă pe holuri, pe scaune, să fie consultați de un personal medical epuizat. Cât de departe este Spitalul Județean de Urgență din Pitești de această imagine dramatică? Unde se simte cel mai mult lipsa de personal? Între două drumuri făcute între cabinetul administrativ și zona corturilor de triaj, dr. Gabriel Copciag, director medical, ne-a oferit câteva răspunsuri.
* Spitalul Județean de Urgență din Pitești este sufocat de pacienți?
** În ultima perioadă – cu foarte mici excepții – toate paturile de terapie intensivă destinate pacienților cu Covid-19 au fost ocupate. În total, sunt 27. În acest moment (n.r., ieri, ora 14), la Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă sunt ocupate toate cele 12 paturi, trei dintre pacienți fiind ventilați mecanic, iar în secția de ATI a spitalului, cu o capacitate de 15 locuri, avem 14 pacienți, 12 dintre ei fiind ventilați mecanic.
La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului ajung zilnic, în medie, o sută de persoane, iar 80% dintre pacienți prezintă probleme respiratorii. Astă-vară, numărul de prezentări la spital era mult mai mare, poate dublu – comparativ cu perioada pandemiei – ceea ce scoate în evidență faptul că multe persoane ajungeau la UPU nemotivat, pentru un set de analize gratis, nu pentru că reprezentau o urgență.
Secția tampon a spitalului, de la etajul VIII, de 65 de paturi (care poate primi 65 de bolnavi), nu a funcționat niciodată la capacitate maximă.
* În vremuri de pandemie, vă confruntați cu un deficit major de medici; unde este mai acută lipsa de personal?
** Cea mai acută lipsă de personal este resimțită la secția ATI. Spitalul Județean are opt medici anesteziști. Pentru a forma a doua linie de gardă au fost detașați doi medici de la Spitalul de Pediatrie, precum și rezidenți de la București.
* Noul coronavirus poate rămâne în organism și ne poate infecta de mai multe ori?
** Studiile arată că la mai mulți foști pacienți imunitatea față de noul coronavirus a scăzut. Astfel că, după două luni, reinfectarea este posibilă. Cel mai important de știut este că, după testarea negativă a celor infectați, este recomandat să se facă testarea rapidă pentru imunoglobulinele IgM și IgG, pentru a constata dacă există anticorpi după boală. Dacă nu sunt anticorpi, atunci reinfectarea este posibilă. Virusul nu rămâne în organism.
* Remdesivir este primul medicament autorizat la nivelul Uniunii Europene pentru tratamentul împotriva COVID-19. A primit și Spitalul Județean de Urgență din Pitești medicamentul-minune?
** Vinerea trecută am primit 35 de doze de Remdesivir. Dozele respective acoperă tratamentul pentru șapte pacienți.