Au fost publicate de curând listele cu candidaţii PSD din judeţul Argeş care vor participa la alegerile locale preconizate a avea loc peste aproximativ o lună. În multe localităţi, primarii deja în funcţii defilează fără emoţii, în altele, prin impunerea unora, se încearcă lovituri de imagine, cun este cazul municipiului Piteşti sau al oraşului Stefăneşti. Dar există şi destule localităţi din judeţ unde candidaţii PSD sunt foşti primari, parte traseişti, condamnaţi în trecut pentru fel de fel de infracţiuni sau declaraţi incompatibili, cu mandate întrerupte înainte devreme.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Municipiul Câmpulung
În luna ianuarie a acestui an, chiar de Bobotează, primarul Liviu Ţîroiu este implicat într-o tamponare între două maşini (una condusă chiar de el) pe străzile oraşului pe care îl „administrează”. Testat cu etilotestul, Ţîroiu a fost depistat cu o alcoolemie mai mare de 0,40mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal. Ăsta să fie omul-primar?
Albeştii de Muscel
Ion Năftănăilă, fost primar, actual candidat la Albeştii de Muscel,prin decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi de a ocupa funcţii, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor concurente, de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în forma continuată; conflict de interese. În plus, din 2018, Năftănăilă este cercetat într-un nou dosar, acuzat din nou de săvârşirea de fapte incriminate prin Legea nr. 78 din 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Dacă în primul caz s-a ales cu închisoare, suspendarea şi pierderea mandatului de primar, acum Năftănăilă va trebui să se apere în noul proces în care el este inculpat împreună cu fostul contabil al Primăriei Albeştii de Muscel, Ion Bodea, alături de un om de afaceri din Piteşti. Ca primar a activat în PDL, pentru ca acum să fie prezent pe listele PSD.
Comuna Călineşti
Mihai Georgescu a fost condamnat în anul 2010 la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, la care s-au adăugat şi pedepsele complementare pedepsei principale, conform articolelor prevăzute în Codul Penal la data condamnării. Mihai Georgescu a executat ceva puşcărie în dosarul celebru la acea vreme al unor falsificatori de alcool din Călineşti, acesta aflându-se atunci chiar în poziţia de inspector principal la fisc. Pe parcursul activităţii politice, Mihai Georgescu a activat în PRM, apoi în PAM, ALDE, PER, pentru ca într-un final să ajungă pe lista candidaţilor PSD. Asta chiar dacă la începutul anului 2020 preşedintele Mânzână declara că Georgescu nu va fi candidatul PSD la Primăria Călineşti. Dar iată că e tot Georgescu!
Comuna Şuici
Constantin Iatagan – Prin decizia penală nr. 475 din 04.05.2018, Curtea de Apel Piteşti îl condamnă pe inculpatul Constantin Iatagan, primar al comunei Şuici, la o pedeapsă de un an şi 7 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual.
Comuna Uda
Florin Maria, fost primar al localităţii Uda în perioada 2012-2015, pierde definitiv şi irevocabil procesul cu Agenţia Naţională de Integritate şi, odată cu el, şi mandatul. În 2019, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti – au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Florin Maria, la data faptei preşedinte al Asociaţiei „Zoo-Vegetale” Uda, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. Florin Maria este fostul primar al comunei Uda, pierzând mandatul în 2015, în urma unui proces cu ANI. Procurorii DNA susţin că în perioada 2010-2012, inculpatul Florin Maria, în calitatea menţionată mai sus, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false şi inexacte (declaraţii anexă, declaraţii de eligibilitate, contract de concesiune a unei suprafeţe de 612 ha etc.), în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă. În realitate, asociaţia respectivă nu a utilizat terenurile, păşunile comunale, pentru care, prin cererile depuse la A.P.I.A., a solicitat sprijin financiar pe suprafaţă, întrucât asociaţia nu deţinea animale, păşunile fiind utilizate, în realitate, de locuitorii comunei deţinători de animale. Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 610.907 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă. În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Florin Maria. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Florin Maria a ajuns primar din partea PDL, pentru ca apoi să sară în barca PSD-ului, postură în care îl găsim şi acum în calitate de candidat.
Primăria Valea Danului
Vasile Dina, fost primar al comunei Valea Danului, tocmai când se pregătea pentru depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar din partea PSD (în 2016), magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pun punct final dosarului în care edilul de atunci se judeca cu ANI, stabilind că acesta nu mai poate candida pentru încă un mandat.
Astfel, după aproape 3 ani de la depunerea recursului împtriva deciziei ANI, care stabilise că este incompatibil, lucru stabilit și de Curtea de Apel Piteşti, judecătorii ÎCCJ au dat Decizia nr. 1288/20.04.2016, prin care au respins ca nefondat recursul înaintat de Vasile Dina la Sentinţa nr. 137 din 29 mai 2013 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti – Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, prin care se admitea acţiunea ANI, care-l declarase incompatibil. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti este definitivă si irevocabilă, astfel că edilul PSD de la Valea Danului a trebuit să părăsească administraţia locală şi, mai mult, nu a mai putut candida pentru un nou mandat de primar sau altă funcţie publică în următorii trei ani.
Amintim că Vasile Dina a ajuns în această situaţie de incompatibilitate după ce, la început de mandat, în 2012, mai deţinuse, contrar legii, şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale. PSD a trebuit atunci să îi găsească rapid un înlocuitor lui Vasile Dina, rezultatul fiind pierderea alegerilor.
Comuna Vedea
Niculaie Dochinoiu, fost primar la Vedea din partea PDL. Pe 4 decembrie 2015, Curtea de Apel Piteşti a respins apelul formulat de primarul Nicolae Dochinoiu de la Vedea împotriva sentinţei Judecătoriei Piteşti din 28 mai a.c., prin care fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ucidere din culpă. Decizia este definitivă, drept urmare, Dochinoiu îşi pierde mandatul de primar. Reamintim că pe 13 martie 2007 edilul a accidentat mortal un om şi apoi a plecat de la locul accidentului. Acum îl găsim pe lista PSD în calitatea de candidat la Primăria Vedea.
Vultureşti
Liviu Poşircă, fost primar la Vultureşti din partea PDL. Prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu, a emis în data de 5 mai 2015 ordinul de suspendare a mandatului primarului comunei Vultureşti, Liviu Poşircă, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate pe 14 februarie 2013. Potrivit ANI, în perioada 27 iulie – 15 octombrie 2010 a deţinut simultan funcţia de primar al comunei Vultureşti şi calitatea de administrator în cadrul Pirilac Fresh Trans SRL, iar după data de 1 iulie 2011 a fost simultan atât primar al Primăriei Vultureşti, cât şi comerciant în cadrul Poşircă Liviu Eugen, Persoană Fizică Autorizată. Edilul de la Vultureşti a atacat însă decizia cu recurs în instanţă, dar Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie i-a respins acţiunea. Astfel, prefectul a emis, aşa cum cere legea, ordinul de suspendare din funcţie a lui Liviu Poşircă. Acum se află pe listele PSD şi aspiră la funcţia de primar.
Pe lângă aceştia, există candidaţi „sub lupa” magistraţilor şi aflaţi în aşteptarea unor hotărâri judecătoreşti, copii de foşti primari care şi-au pierdut mandatul în baza unor decizii judecătoreşti. Există chiar şi un primar în funcţie, care în momentul de faţă se află într-o postură delicată, cel de la Cotmeana, întrucât fiul acestuia a fost arestat sub acuzaţia de tâlhărie.
Este un risc, probabil asumat după calculele politice, pe care şi-l asumă PSD. Alegerile care se apropie cu paşi repezi vor dovedi dacă desemnarea unor astfel de oameni pe listele partidului au fost inspirate. Sau poate că tinichelele agăţate de gâtul acestora vor trage în jos scorul electoral.
Chiar dacă din punct de vedere legal, unii dintre aceştia au dreptul să candideze, se pune, fără discuţie, şi problema moralităţii, nu numai a legalităţii. La urma urmei, pe mâna cui ne lăsăm? A unor oameni certaţi cu legea? Sunt singurii buni? Alţii nu mai sunt sau nu răspund la comenzi?