Obiectele vechi pe care le întâlnim în muzee ori prin târgurile de antichități au prezentat întotdeauna interes, atât pentru colecționari, cât și pentru toți oamenii care doresc să își cunoască mai bine trecutul. Doamna Viorica este un exemplu în acest sens, ea păstrând la loc de cinste, în camera bună, mașina de cusut pe care a primit-o ca zestre de la părinți. Supranumită „Ileana”, fiind fabricată la Cugir în anul 1962, are o mare valoare sentimentală pentru bătrână, care a așezat-o chiar sub icoana Maicii Domnului.
„A costat o avere!”
Doamna Viorica, de profesie croitoreasă, ne-a explicat efortul financiar pe care l-a făcut tatăl său, pe când aceasta avea doar 17 ani. „A dat 3.200 lei pe ea, plus încă 3.000 lei pentru mobila pe care mi-a oferit-o ca dar de nuntă. A costat cât patul, șifonierul și masa la un loc”, își amintește bunicuţa, care de curând a împlinit 75 de ani.
Căsătorită în vremea lui Gheorghiu-Dej, bătrâna a rămas văduvă după o îndelungată căsnicie, de peste 50 de ani. Mașina de cusut a fost „martora din umbră” care a întovărășit-o pe femeie în tot acest timp și care îi mai amintește uneori de vremuri demult apuse.
Dragoș MATEESCU