Care sunt criteriile de carantinare a judeţului?
După ce în cursul dimineţii a avut două întâlniri cu primarii din oraşele şi comunele monitorizate, la ora 13 prefectul Emanuel Soare a făcut declaraţii de presă chiar în faţa Prefecturii. El a anunţat că, cel puţin deocamdată, nu se va lua măsura carantinării localităţilor vizate.
Analize, parametri
„DSP a realizat o evaluare care este aprope de final; să vedem dacă sunt îndepliniţi parametrii care ar impune o asemenea decizie. Vă declar cu responsabilitate că, în urma analizelor efectuate, nicio localitate din Argeş nu se încadrează în parametrii stabiliţi de autorităţile specializate. În paralel cu analiza DSP, am cerut instituţiilor care sunt în teren un raport privitor la măsurile luate şi le-am solicitat tuturor primarilor rapoarte referitoare la acţiunile întreprinse de dumnealor în aceste localităţi. După cum ştiţi, am avut programate două întâlniri cu primarii din localităţile monitorizate (Piteşti, Mioveni, Ştefăneşti, Costeşti, Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti, n.r.), dar şi cu alţi edili din judeţ, şi i-am informat cu privire la cifrele la zi. Am solicitat punctele de vedere ale primarilor. Nu ne dorim izolarea sau carantinarea vreunei localităţi, pentru că aceasta trebuie să fie o ultimă măsură. Nu ne dorim să izolăm oamenii acasă. Sperăm că populaţia va ţine cont de toate deciziile. În acest moment nu avem date care să ne conducă la aplicarea unei ultime măsuri, şi anume carantinarea şi izolarea vreunei localităţi din Argeş. Mâine (azi, n.r.) dimineaţă vom întruni Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi, pe baza rezultatelor tuturor analizelor, vom lua o decizie. Repet, nu dorim caratinarea sau izolarea, care ar afecta atât populaţia, cât şi mediul economic.
Masca, obligatorie şi în spaţii deschise?
Săptămâna trecută, prin hotărâre a CJSU, am dispus măsuri suplimentare, printre care reducerea programului de funcţionare a teraselor până la ora 22 în cursul săptămânii şi ora 23 în zilele de sâmbătă şi duminică. Şi evenimentele private se vor adapta acestui program. În opinia mea, portul măştii ar trebui să devină obligatoriu oriunde există mai mult de două persoane care se întâlnesc, indiferent că este spaţiu public sau închis. Vom merge pe acest tip de măsură. Se creează aglomerări urbane în mijloacele de transport public, maxi-taxi, schimbări de ture, în spaţii de tip terase, cluburi sau în spaţiile publice din zone centrale, parcuri, unde oamenii se adună şi se aglomerează. Toate măsurile se aplică la nivelul întregului judeţ, deoarece răspândirea este comunitară”, a declarat Emanuel Soare.
Criteriile de carantinare
Pentru cei care nu ştiu, carantinare zonală se poate realiza dacă se îndeplinesc următoarele opt criterii: 1. trend crescător al confirmărilor pozitive în ultimele 14 zile; 2. rata de infectare – peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori); 3. ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi sanitare); 4. ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste, atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului; 5. personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate; 6. personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu Covid-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie; 7. gradul de ocupare a paturilor, atât în secţiile Covid, cât şi în secţiile ATI mai mare de 90%, cu pacienţi din zona respectivă; 8. populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.