Este recunoscut faptul că de la debutul brusc al pandemiei, asistenții medicali au experimentat sarcini și responsabilități crescânde, dificile, complexe, au făcut eforturi extraordinare de adaptare la o situație fără precedent, au experimentat emoții puternice, legate de suferința pacienților, de chiar îmbolnăvirile lor și uneori de chiar pierderea de vieți omenești. Toți acești factori interferă direct cu îngrijirea pacientului.
Astăzi asistenții medicali trebuie să răspundă unor provocări majore și unor incertitudini. Astăzi asistenții medicali trebuie să răspundă unui val fără precedent de îmbolnăviri. Astăzi în județul Argeș există premisele carantinării unor zone în vederea limitării răspândirii virusului.
În acest context epidemiologic, pe măsură ce evoluția pandemiei este îngrijorătoare, în condițiile în care o parte a populației nu respectă scrupulos măsurile sanitare, apelul la responsabilitatea individuală devine tot mai frecvent mai puternic și mai necesar.
„În calitate de reprezentant al asistenților medicali mă alătur acelora care fac un apel la responsabilitate individuală. Forța și tăria sufletească, abnegația și eroismul pe care-l demonstrează în fiecare zi asistenții medicali au nevoie de un puternic sentiment de responsabilitate individuală, au nevoie de spiritul civic colectiv pentru a depăși criza.
Din martie trăim într-o situație fără precedent din cauza unei boli noi, foarte contagioase. Aceasta nu va putea fi depășită decât prin angajamentul și responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Responsabilitatea individuală presupune că fiecare dezvoltă o grijă personală în materie de igienă și sănătate și este de acord în mod liber să urmeze și să respecte recomandările din sănătate.
Am încredere că avem capacitatea de autodisciplină sanitară, în contextul libertăților individuale, fără a aștepta măsurile coercitive ale statului.
Putem și trebuie să rupem lanțul de transmitere al virusului. Aceasta înseamnă respectarea cu strictețe a măsurilor și recomandărilor autorităților medicale. Este de datoria noastră să demonstrăm o mare responsabilitate individuală, respectând cu strictețe măsurile sanitare. Covid-19 este un pericol care ne privește pe toți. Trebuie să ne concentrăm pe acțiuni eficiente, responsabile și atente. Este un efort necesar al fiecărui cetățean în contextul actual și fiecare trebuie să contribuie în această luptă împotriva pandemiei Covid-19.
În lipsa acestei responsabilități, toate eforturile personalului sanitar, toate sacrificiile lor de până acum pot deveni zadarnice. În lipsa manifestării acestei responsabilități a fiecărui cetățean, capacitatea sistemul de sănătate riscă să fie depășită. În lipsa responsabilității, misiunea ce până ieri era posibilă riscă sa devină imposibilă. Nu pot crede că vreunul dintre cetățeni se poate încărca din cauza nerespectării judicioase a măsurilor sanitare cu povara îmbolnăvirii celorlalți apropiați. Oricine poate fi victimă: părinți, copii, bunici, rude, prieteni. E prea grea această povară!!!
Doar printr-o responsabilitate înaltă a fiecărui cetățean poate fi câștigat războiul cu această pandemie, care ne poate răni, dar nu ne poate învinge!”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.