Surzenie, muțenie și dispreț la DSP Argeș! Oamenii au dreptul să știe, doamna Honțaru!
Sub… masca pandemiei care a descăunat-o de vreo două ori, șefa Direcției de Sănătate Publică Argeș nu-i mai primește pe jurnaliști în biroul numărul unu și nici nu le mai răspunde la telefon. După ce și-a recăpătat funcția la… loteria politizării instituțiilor publice, directoarea Sorina Honțaru nu ne mai permite – cel puțin nouă, ziariștilor de la „Argeșul” – accesul în instituția publică și ne trimite răvașe de… refuz prin omul de la poartă.
Răvașul de… refuz
Argeșul fiind în continuare în fruntea județelor cu cele mai numeroase cazuri de Covid-19, am purces, ieri, la DSP Argeș, cu tolba plină de întrebări. Fiind vocea argeșenilor, am vrut să aflăm de la doctorița S. Honțaru care este traseul suspectului de coronavirus și în ce spitale sunt distribuite cazurile grave, medii sau ușoare? Oamenii au dreptul să știe cât mai multe aspecte legate de pandemia care ne-a dat tuturor viețile peste cap!
Oamenii au dreptul să știe, dar ce informații avizate să le oferim noi, jurnaliștii, dacă șefa DSP Argeș ne ignoră? Ne-am dus la sediul din Pitești pentru a afla răspunsuri de la directoare și ne-am ales cu următorul mesaja scris de mână pe o coală trasă la xerox: „Pentru presă. Comunicarea publică referitoare la actuala pandemie de coronavirus se realizează numai prin Prefectura Argeș – Biroul Relații cu Presa – persoană de contact dl. Andri Irimia”. Halal comunicare cu presa! Nu putem să fim de acord cu această atitudine de dispreț la adresa noastră, dar și a cititorilor noștri!
Oamenii nu sunt cifre raportate
Argeșenii vor să afle de la DSP Argeș cât mai multe despre temutul virus. Oamenii au dreptul să știe! Scăpată de sub control, pandemia de coronavirus este viață și moarte, determină teamă și nesiguranță, generează crize și așteptări. Oamenii nu sunt numere trecute în raportările Prefecturii de la ora 13 cu privire la cazurile de Covid-19. Cum putem să avem grijă de sănătatea noastră dacă instituții publice importante și-au închis punțile de comunicare cu presa și le livrează doar cifre seci, răspunsuri seci și te miri ce mai vor ele?
Alții au vorbit
Jurnaliștii care caută să-și informeze publicul cât mai corect nu sunt primiți cu brațele deschise nici la Spitalul Județean, unde managerul a impus mass-mediei printr-un regulament afișat la poartă să nu filmeze și să nu pozeze fără știrea conducerii. Dar iată că, în ciuda restricțiilor, în ediția de ieri a ziarului „Argeșul” a fost publicat, spre cinstea lui, un amplu interviu cu directorul medical Gabriel Copciag, în care doctorul le explică oamenilor cum este gestionată, în momentul de față, pandemia de Covid-19 la nivel de unitate. În cel mai mare spital din județ – atacat de multe ori și de jurnaliști, și de pacienți – presa are acces, desigur, cu respectarea distanțării fizice – nu sociale, nu suntem castă! – și purtarea măștii de protecție. Iar la DSP Argeș intră oricine este trecut în registrul de la poartă – mai puțin jurnaliștii, care sunt tratați cu dispreț de actuala conducere. Respingem un asemenea comportament!
Bănuim că doctorița S. Honțaru îi expediază pe jurnaliști fiindcă respectă un ordin primit de sus. Dat de la nivelul Prefecturii, Consiliului Județean ori al premierului V. Orban, ordinul este unul prost! Poate că doamna Honțaru – pe care o știam comunicativă! – nu mai stă de vorbă cu noi fiindcă a citit interviul pe care l-am luat, în iunie, predecesorului său, dr. Alexandru Gigel Guiţă. Fostul comandant al Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” Pitești a asigurat pentru câteva săptâmâni conducerea militară la DSP Argeș și în scurta ședere în biroul numărul unu, a descoperit deficienţe organizatorice pe care le-a făcut publice prin intermediul ziarului nostru… Militarul numit la comanda DSP Argeș a avut curajul să spună lucrurilor de nume. Îl felicităm!
Telefonul sună ocupat
În plină criză sanitară, când DSP Argeș gestionează – cel puțin teoretic – efortul de limitare a răspândirii bolii Covid-19, telefonul fix al instituției care ar trebui să aibă grijă de sănătatea noastră sună într-una ocupat (0248.224105). Doamna Honțaru, v-ați pus vreodată în pielea omului care formează numărul de telefon al DSP Argeș ca să afle chestiuni referitoare la autoizolare, informații despre eliberarea de documente necesare concediului medical etc? De ce nu ridică nimeni receptorul? Oamenii au dreptul să știe!