Venind toată cariera în contact nemijlocit cu zeci de mii de bolnavi, medicii, precum orice alți funcționari ce lucrează cu publicul, relaționează cu acesta prin simpatie sau antipatie de la prima vedere. Ajuns la noi pentru o banală, dar sâcâitoare mâncărime de piele, un octogenar, învățător din mediul rural, mi-a făcut o impresie excelentă: un iubitor de carte, un român adevărat, distins, civilizat, cu o minte senină și cu puterea de a spune lucrurilor pe nume atunci când analizează deriva morală a societății noastre la acest moment. I-am recomandat un tratament pentru 10 zile, apoi am mai vorbit de una și de alta vreun sfert de oră.
„Domnule doctor, mă bucur că v-am cunoscut și personal. Altfel, vă citesc rubrica săptămânală, pentru că sunt abonat la „Argeșul” încă de pe vremea când se numea „Secera și ciocanul”. Aveți un stil inconfundabil și reușiți să transmiteți în câteva fraze un mesaj sincer, fără floricele și vorbe goale. De-a lungul anilor, ați scris de mai multe ori că, indiferent de guvernările care vor urma, România nu se va schimba în bine și nu va construi nimic temeinic, pentru că avem clar o problemă legată de ADN-ul acestui popor credul și care poate fi ușor manipulat. Apoi, cum să ieși la liman când partidele politice construite din oportuniști și farisei întrețin permanent vrajba, ura și dezbinarea?
Vă mai rețin câteva minute. În 1866, Principele Carol a debarcat la Turnu Severin. Din corespondența acelor ani cu tatăl său, dar și cu persoane apropiate, iată ce părere i-a făcut noua lui patrie, dar și oamenii: „Românii sunt un popor cu mult suflet… Regret să o spun, dar aici este țara intrigilor… Luptele de partid sunt ca în nicio altă țară… Partidele se mănâncă între ele… Iar corupția este cancerul care macină această națiune!”