Astăzi, 7 iulie 2020, la Consiliul Județean Argeș, a avut loc o întâlnire tehnică privind desfășurarea activităților de proiectare ce vizează Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești. La întâlnire, au participat președintele Dan Manu, vicepreședintele Marius Nicolaescu, reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, reprezentanți ai Antreprenorului care execută contractul, precum și primarii localităților din Argeș traversate de autostradă, respectiv Pitești, Bascov, Băiculești, Merișani, Budeasa și Mălureni.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care în data de 22 iunie 2020 s-a emis ordinul de începere pentru Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș, termenul de proiectare fiind de 12 luni. Pentru îndeplinirea actvităților de proiectare, antreprenorul va trebui să realizeze investigații în teren, și anume studii topografice, studii geotehnice, identificarea de rețele și orice alte studii necesare în vederea realizării Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire și Proiectul Tehnic de Execuție. Astfel, reprezentanții Antreprenorului și reprezentanții CNAIR au solicitat sprijinul primarilor pentru identificarea proprietarilor terenurilor din zona culoarului autostrăzii și asigurarea accesului Antreprenorului pe aceste terenuri în vederea realizării studiilor necesare din perioada de proiectare. În acest sens, reprezentanții autorităților publice locale au pus în discuție aspecte referitoare la procedura de expropriere, fiind prezentate anumite situații punctuale ce s-ar putea ivi în teren, scopul fiind acela al identificării soluțiilor care să conducă la operativitate în implementarea proiectului.
Conform datelor CNAIR, în ceea ce privește Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Pitești, după etapa de proiectare, care durează 12 luni, urmează etapa de execuție lucrări, care are un termen de 48 de luni. Secțiunea 5 traversează Curtea de Argeș (parțial), Băiculești, Mălureni, Merișani, Budeasa, Bascov, Pitești, fiind propuse pe teritoriul județului Argeș cinci noduri rutiere, la Văleni, Tigveni, Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov.
„Reamintim că, de la demararea proiectului și până la semnarea contractului, conducerea Consiliului Județean Argeș, alături de primarii localităților din județ prin care va trece autostrada, a efectuat proceduri importante care au făcut ca acest proiect să devină realizabil. Astfel, în toată această perioadă, Consiliul Județean Argeș a răspuns cu promptitudine tuturor solicitărilor din partea CNAIR, ce au avut ca scop accelerarea procedurilor privind exproprierile pe traseul A1. La solicitarea CNAIR, Consiliul Județean Argeș a emis mai multe certificate de urbanism pentru studiul de fezabilitate. De asemenea, au fost organizate mai multe întâlniri cu primarii unităților administrativ-teritoriale traversate de acest tronson de autostradă, reprezentanții CNAIR și ai OCPI, în vederea identificării soluțiilor pentru realizarea cu celeritate a planurilor parcelare de către aceste primării, scopul final fiind acela al accelerării procedurilor de expropriere a imobilelor de pe traseul A1.
Mai mult, în cadrul unei întâlniri tehnice a președinților consiliilor județene Argeș, Vâlcea și Sibiu, la care au participat arhitecții șefi ai celor trei județe, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și ai CNAIR, au fost identificate soluții pentru modificarea cadrului legislativ privind amenajarea teritoriului și urbanismului. În urma acestei ședințe, a fost emisă o ordonanță de urgență prin care a fost introdusă o derogare de la prevederile Legii nr.350/2001 pentru a se putea emite autorizații de construire fără elaboararea și aprobarea prealabilă a unei documentații de amenajarea teritoriului sau de urbanism pentru proiectele de infrastructură de transport de interes național”, informează CJ Argeș.
Pe teritoriul județului Argeș, se vor realiza Secțiunile 4 și 5 și ultima parte din Secțiunea 3. Traseul Autostrăzii Sibiu – Pitești intră în județul Argeș prin comuna Sălătrucu, trece de-a lungul văii Topologului prin comunele Șuici, Cepari și Tigveni, va traversa dealul Momaia printr-un tunel în lungime de aproximativ 1,35 km pentru a ajunge în municipiul Curtea de Argeș, apoi în lungul văii Argeșului prin comunele Băiculești, Mălureni, Merișani, Budeasa și Bascov, până la joncțiunea cu autostrada A1 București – Pitești, la km 122+110, în municipiul Pitești.
2 Comentarii
Zoil
S-a pornit, dar mai cu snaga ; nu cu mers de melc !
Didier Alexa
Refaceți și calea ferata vlcele Vâlcea