Din fiecare materie pentru examenele naționale, Ministerul Educației a eliminat conținutul din semestrul al II-lea. Prin urmare, toată lumea se aștepta ca promovarea să fie cea mai mare din ultimii ani. Ei bine, în Argeș nu s-a întâmplat așa ceva. Cel puțin la bacalaureat, candidații au picat pe capete. În judeţ, rata de promovare, după contestații, înregistrată de liceenii care au susținut bacul, în sesiunea iunie-iulie, a fost de 65,54%. depășind-o ușor pe cea la nivel naţional (64,5%). Cum analizează aceste rezultate inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu?
N-au pus mâna pe carte…
Două generații de elevi au experimentat în vara pandemică examenele naționale cu masca la gură și cu materia împuținată. Nimic de zis – implicarea părinților în activităţile elevilor de clasa a VIII-a a fost reflectată în notele bune obținute de copii la evaluarea națională. Dar la bacalaureat s-a întâmplat tocmai pe dos în Argeș.
Fără a generaliza și fără a minimaniza rezultatele obținute de elevii merituoși, unii candidați nu au luat în serios bacalaureatul și au preferat să se distreze, decât să învețe. Au avut alte priorități. Liceenii cu permise de conducere au preferat să se plimbe pe șoselele patriei. De exemplu, a devenit o modă mersul cu mașina la „McDonald’s” și parcurgerea traseului prin oraș cu muzica dată tare la maximum. Alți colegi și-au… fructificat „liberul” prilejuit de școala de acasă în activități care, tot așa, nu au avut de-a face cu școala. Tinerii au beneficiat și de cursuri televizate în perioada crizei sanitare. Pentru unii însă n-a contat asta. Când școlile s-au redeschis pentru pregătirea examenelor, licee întregi din Argeș nu au avut cu cine recapitula, prezența la clase fiind „zero”. Cei dintr-a XII-a au motivat că nu riscă să se îmbolnăvească.
Explicațiile „generalului”
Dumitru Tudosoiu: „Prin prisma rezultatelor de la bac, mă tem că în cazul multor elevi din clasele terminale de liceu frica de Covid-19 a fost doar o scuză. Comparativ cu ei, elevii de clasa a VIII-a au revenit în școli, din dorința de a mai face cu profesorul de la clasă o pregătire în plus la evaluarea națională. Pe de altă parte, paradoxul adus de bacul organizat în pandemie îl reprezintă numărul mare de înscriși din promoțiile anterioare, deci al absolvenților care au picat sau nu s-au prezentat la examenele de anii trecuți. În Argeș, au fost de ordinul sutelor (n.n. – 949 candidați înscriși), iar mulți dintre respinși reprezintă această categorie de participanți. Elevii de ieri, care sunt acum adulți în toată firea, s-au amăgit cu ideea că în vara asta vor reuși media 6. S-au gândit că, de data asta, subiectele vor fi ușoare, iar profesorilor corectori li se va face milă de toți candidații și, din indulgență, le vor acorda note de trecere. Iată că nu s-a întâmplat acest lucru! Promoția curentă a jucat un rol foarte important la bacalaureatul 2020, obținând un procent de promovare de circa 73%. Se putea și mai bine. Cei din promoțiile anterioare au tras promovabilitatea în jos. Pe de altă parte, faptul că lucrările argeșenilor au fost corectate de profesori din București cred că a avut un rol foarte important. În Argeș au fost depuse 2.833 de contestații – un număr record. Iar în aproape 1.880 de cazuri notele au fost crescute. Asta dovedește că elevii argeșeni care au cerut recorectarea lucrărilor au avut dreptate. Într-o situație, nota unui candidat a fost mărită cu 4,75 puncte! În acest caz a fost o greșeală de tehnoredactare – la copierea notei a fost sărit un rând și rezulttaul a fost trecut greșit pe liste. Această neatenție putea să provoace o dramă. Norocul elevului păgubit este că a descoperit neregula. Fiind stăpân pe el, a făcut constație, altminteri munca lui rămânea îngropată în eroare. Într-un cuvânt, evaluarea lucrărilor din Argeș nu a fost făcută cu profesionalism. O altă explicație a rezultatelor slabe de la bacalaureat este dată de ușurința cu care unii elevi argeșeni au tratat examenul de maturitate. Puteau să rupă bacalaureatul, puteau să obțină rezultate bune și foarte bune la acest examen – fiindcă în trei luni cât au stat acasă din cauza crizei sanitare ei nu au avut de studiat decât la trei materii. Pe unii dintre ei i-a durut în cot! Părinții lor n-au stat după fundurile lor – și iată un alt motiv care a dus la scăderea promovabilității. Lipsa de interes a elevilor pentru învățătură este încă o cauză a dezastrului.”
„”
În sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 3.180 de elevi argeșeni, dintr-un total de 4.852 de candidați prezenți. Cinci elevi au obținut media 10. Cât privește notele maxime, pe discipline, doar 23 de absolvenți au atins acest prag la limba și literatura română, la matematică au luat nota perfectă 59 de elevi, la istorie au fost înregistați 65 de „zecari”, iar proba la alegere a profilului și a specializării a însumat 269 note de 10.
Un Comentariu
Mi Tika
Ce exprimare !!!
Din categoria substituirii obscenitatilor.