La această întrebare au încercat să afle răspunsuri Cristina Munteanu și Mihai Golescu ieri, la emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 3” Pitești. Invitată în studio a fost dr. Victoria Irimia, cunoscută ca unul dintre fondtatori școlii de psihiatrie românești.
Victoria Irimia este doctor în științe medicale, membru al Asociatiei Europene de Psihiatrie, managerul Spitalului „Self Control Dr. Irimia” din Pitești. Medicul psihiatru a încercat să facă pe… avocatul diavolului, adică al Covid-ului din cauza căruia unii dintre oameni au avut de pătimit sau chiar au murit. A crescut numărul cazurilor de Covid-19: ieri erau peste 600 în România și peste 70, în ultimele 24 de ore, erau numărate în Argeș. Cum ne schimbă pandemia, în bine sau în rău? La masa dezbaterii televizate s-au căutat răspunsuri și, între altele, s-a vorbit despre efectul izolării sociale impuse asupra noastră, a fiecăruia dintre noi. Câteva idei formulate pe micul ecran de dr. Victoria Irimia, în calitate de interlocutor al celor doi realizatori, în ceea ce urmează.
* Marea întrebare
Depresia e un moft, e o glumă, e o invenție?
Victoria Irimia: „Sunt foarte multe definiții comune pe care le putem da. Eu am să încerc o definiție foarte deosebită și am să spun că, până la urmă, depresia este o calitate profund umană. E capacitatea de a rezona, de a reacționa la vicisitudinile vieții, la încercările vieții, la tot ceea ce poate să își dorească și să nu aibă niciodată un bolnav – fie el, fie cei din jurul lui. Sigur că aceste stări pot să apară în varii situații, dar în niciun caz nu trebuie să le confundăm cu ușoarele înțepături ale vieții, după care într-un dialog lucrurile se rezolvă sau, în cel mai rău caz, se ajunge la un compromis. Și atunci putem să extrapolăm și putem spune că, de fapt, viața însăși este un șir de compromisuri. Să punem și Covid-19, această viroză, de fapt, în rândul acestor nemulțumiri, în rândul acestor compromisuri pe care noi trebuie să le facem! Dar trebuie să le facem? Pentru că, în ultima perioadă, asta este marea întrebare.
* Nuanțe hiperbolizate
Covid-19 este o poveste?
Victoria Irimia: „Este greu să spui atunci când milioane de oameni sunt bolnavi – unii dintre ei grav bolnavi – că această boală nu ar exista. Dar este, de asemenea, greu să spunem că anumite nuanțe n-ar fi hiperbolizate, poate. Eu voi fi puțin avocatul diavolului și voi merge până la a recunoaște că poate multe treburi s-au întâmplat din greșeală medicală. Pentru că medicii au fost prinși cumva pe picior greșit de un virus necunoscut, dar despre care în toate colțurile lumii s-a spus că este un virus sintetic de laborator, care ar avea și trei secvențe de HIV. Eu am fost uimită când am văzut că tratamentul de o viroză a început cu antiretrovirale,ca în SIDA. Foarte mulți oameni probabil că au făcut și atacuri de panică atunci când s-au văzut luați cu izoleta de persoane perfect mascate pe care nu le puteau vedea. Este cumplit să fii examinat sau transportat de o persoană pe care nu o poți vedea, nu o cunoști, nu știi cine e, nu știi ce îți face – chiar dacă tu îi ceri ajutorul. Atacul de panică este foarte ușor de asemănat cu dispneea, cu lipsa de aer, cu sufocarea. Și atunci, ce au zis: comă indusă și ventilație mecanică. Or, acestea sunt ca un cuțit cu două tăișuri. Ventilația mecanică trebuie să fie foarte bine supravegheată.”
* Războiul biologic
Există o parte bună a pandemiei?
Victoria Irimia: „Partea bună este că oamenii învață că există așa ceva. Învață că acest rău este imprevizibil. Eu nu sunt conspiraționistă, dar războiul modern este războiul biologic, ieftin și sigur. Esențial este să rămânem în lumea reală, să nu fugim în lumea virtuală. Trebuie să rămânem realiști să ne facem treaba fiecare la locul lui. Trebuie să ne păstrăm rațiunea, trebuie să păstrăm afectele, trebuie să ne păstrăm ideile, capacitatea de reacție.”
Un Comentariu
Anonim
Credeți că se poate …şi bine rău ?! Mai bine, un rău …de bine ?!