Am câteva dileme în privinţa alegerilor locale din toamnă. Mă pun în pielea şi în mintea liderilor politici din Argeş şi încerc să văd cum şi cu cine aş câştiga marile trofee puse în joc: Consiliul Judeţean şi Primăria Piteşti. E destul de greu să mă pronunţ. De ce? Oferta e subţire! Sunt puţini oameni de scos la bătaie, care să ţină la tăvăleală…
Dacă aş fi Adrian Miuţescu, liderul PNL Argeş, nu m-aş repezi să-l anunţ săptămâna viitoare pe Sorin Apostoliceanu candidat la funcţia de primar al Piteştiului. E bătăios, ştiu, era foarte activ pe internet, „tare în like-uri”, cum zicea cineva, dar cred că şansa lui mai mare este ca „om al lui Gentea”, de la PSD. E adevărat, variante în partid nu prea sunt, dacă sondajele cu cei patru aspiranţi liberali au arătat asta, dar ar mai fi o cale mai de mult discutată: o înţelegere între PNL şi USR.
Poate că un astfel de demers, aparent imposibil din cauza orgoliilor, ar întări puţin partea dreaptă a eşichierului politic, destul de şubredă încă la nivel de judeţ. Dacă aş bate palma cu USR, l-aş arunca pe omul lor, pe Ionuţ Moşteanu, un lup tânăr, în bătălia pentru Primărie, iar mie, unuia, mi-ar creşte puţin şansele de câştig la Consiliul Judeţean, mai mereu majoritar pesedist. Aş avea ceva mai multe voturi.
Dacă aş fi Ion Mânzână, preşedintele PSD Argeş, aş cere în primul rând mai multă fermitate de la membrii de partid. Aş lămuri-o cu Apostoliceanu, care nu se ştie ce mai e, dar mai e, la PSD, deşi el ar candida – cum se ştie – şi din partea PNL. Aş lămuri-o şi cu Cristian Gentea, care, ca de obicei, o ţine cu „dacă”… „Dacă voi candida eu – spunea el recent – primarul Ionică mă va susţine, iar dacă va candida primarul Ionică, sprijinul meu va fi total…”
Ideea e că Gentea, liderul organizaţiei municipale de partid, un om cu poziţie şi cu stare, n-a vrut niciodată să fie „la bătaie”, în prima linie, să se expună. Poate că o va face acum, dar nu sunt prea sigur. Problema e că în lipsa variantelor Apostoliceanu (cel care sărea pentru el) şi Ionică (primarul „cam incompatibil”, dar cu experienţă), nu aş mai avea multe opţiuni, decât poate pe Dumitru „Titi” Tudosoiu, inspectorul şcolar general, care are ceva carismă şi trecere pe la „profesorime”… Ca să nu zic și inteligență.
Asta este! Repet, oferta e subţire, iar surprize n-au de unde să iasă prea multe cu trei luni înainte de alegeri. Dacă vor fi alegeri. Altfel, PSD-ul pleacă din start cu un avantaj: are 75 de primari în funcţie. Tocmai de aceea va fi foarte interesant de văzut ce paşi vor face partidele din opoziţie.
2 Comentarii
Anonim
Gaby, ție nu-ți ajung, mamă, belele tale ?!
Anonim
Mai bine, neam !