Organizația „Salvați Copiii” avertizează asupra consecințelor dramatice pe care îngrădirea accesului la educație îl are pentru copiii vulnerabili și reiterează solicitarea ca, în perioada verii, cu sprijinul comunităților locale și al organizațiilor neguvernamentale, să poată fi organizate cursuri școlare, respectând condițiile de siguranță sanitară, cu grupe mici de copii care au nevoie de interacțiuni și activități școlare pentru recuperarea cunoștințelor.
Nu toți copiii au avut acces la educație online
Măsurile necesare luate pe fondul stării de urgență instaurate pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19 au avut consecințe negative pentru copiii care provin din medii socio-economice precare. Inechitățile sociale au fost agravate, în cazul copiilor care nu au avut acces la școala online, iar marginalizarea și discriminarea au repercusiuni atât educaționale, cât și psiho-emoționale pe termen lung. Organizația Salvați Copiii solicită permisiunea și sprijinul autorităților pentru a putea iniția, în unitățile de învățământ publice, pe durata verii, activități de educație preșcolară și școlară de tipul Școală după Școală în beneficiul copiilor care au fost privați parțial sau total de accesul la educație în perioada suspendării cursurilor din școli.
„Astfel, ne dorim să venim în sprijinul a peste 4.600 de elevi din 35 de școli din București și 14 județe, implicându-i atât în activități de învățare directă ori prin intermediul tehnologiilor online, cât și în activități recreative și de dezvoltare personală. Proiectele derulate vor face obiectul unei evaluări ale cărei concluzii vor putea fi utilizate de către Ministerul Educației și Cercetării în alte comunități dezavantajate ori la nivel național.”, anunță organizația. Cursuri de acest gen urmează să fie organizate și în Argeș unde organizația are filială și centre pentru sprijinirea copiilor cu părinți plecați la muncă peste hotare.