După ce „Argeşul” a tritrat, ieri, pe prima pagină „Pandemia a virusat Spitalul Mioveni”, autorităţile locale au înţeles greşit că noua unitate medicală e măcinată de Covid… Titlul metaforic s-a referit la problemele generate de această criză sanitară care a afectat (virusat) finanţarea unităţii medicale şi angajările de personal demarate exact în perioada pandemiei. Facem aceste precizări ca să înlăturăm orice interpretare dată de rău-voitori la adresa acestui modern spital pentru care autorităţile locale din Mioveni au făcut eforturi extraordinare să fie construit şi utilat la cele mai înalte standarde. Reamintim că secţia de Boli Infecţioase în care sunt tratate cazurile de Covid-19 a fost amenajată în timp record în clădirea veche a spitalului din Mioveni.
Deschis de câteva luni, Spitalul Orăşenesc Mioveni se confruntă cu probleme financiare şi are nevoie de ajutor – asta e clar. Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate este încă la nivelul anului trecut, doar 114 de paturi dintre cele 250 existente în clădirea nou construită fiind contractate. Pandemia a dat toate calculele şi toate speranţele peste cap, existând riscul ca activitatea noului spital orăşenesc să fie blocată.
„Pandemia ne-a prins în perioada concursurilor de angajare. Aceste concursuri au fost anulate, din cauza stării de urgenţă. Practic, noi nu am deschis nici 50 la sută din capacitatea spitalului. Din punct de vedere al personalului, spitalul nu este ocupat şi nu funcţionează. De exemplu, Cardiologia. Din secţiile noi, am deschis Chirurgia, Maternitatea, Neonatologia, pe care oraşul Mioveni, în ultimii 20 de ani, nu le-a avut. Salarizarea s-a majorat în 2019 şi în 2020, la începutul anului. Normal, prin Legea sănătăţii, salarizarea personalului medical trebuia să o asigure Casa de Asigurări. Primăria asigură absolut tot, fără salarizare”, a explicat primarul din Mioveni, Ion Georgescu.