# În vârstă de 80 de ani, vătaful-vătafilor, nea Petre Măsală, a jucat călușul la Hârsești
Călușarii de la Stolnici, cu lăutarii de la Bârla au jucat, astăzi, călușul într-o bătătură de la Hârsești. S-a cutremurat pământul sub pașii frenetici ai dansului fascinant, venit din negura vremurilor, coordonat de vătaful-vătafilor, nea Petre Măsală, în vârstă de 80 de ani.
Astăzi, de Rusalii, în Duminica Moșilor de Oale, Loredana Costache, directoarea Căminului Cultural Hârsești, a promovat jocul călușarilor pe facebook, postând filmarea de la fața locului, fotografii și un comentariu emoționant, pe care-l redăm în ceea ce urmează.
„Azi (n.n., 7 iunie) este ziua comunei mele. Întotdeauna, de Rusalii, în Duminica Moșilor de Oale. Mi-e grea ziua asta fără sărbătoare în vatra satului, mi-e amar pe buze și în inimă, am nodu-n gât și așa simțim cam toți, pe-aici, azi. Îmi vine să plâng de necaz, parcă m-aș jeli de dor, dar dintr-odată, aud acordeonul, vioara, bătaia pintenilor și a clopoțeilor de la opinci și le zăresc peste gard, pălăriile gătite…! Nu i-am mai putut aduna pe scenă, între lume multă, cu alți tovarăși de joc popular, de pe alte meleaguri, ca în toți anii din urmă, că nu mai avem dezlegare la bucurie în Românie, nu s-au putut regăsi și întrece nici la „Festivalul Călușului”, de la ei, nici la „Sărbătoarea Rusaliilor”, de la noi, dar uite-i, uite-mi-i, Doamne, c-au venit acum, cuminți, răsfirați, fără alai, un pic triști, dar hotărâți, doar cât să-mi joace nițel în bătătură…! Călușarii de la Stolnici, vecinii noștri, cu vătaful vătafilor, nea Petre Măsală, un tezaur uman viu, născut și crescut aici, la Hârsești, în strigătul călușeresc. Ăsta-i obiceiul locului! Să nu ne rămână satele „nejucate”, în Duminica Rusaliilor, după datina străbună…! Măcar într-o curte, două de creștini să se spargă strachina cu sare, oala de lut și să se descânte în căluș tămăduitor, usturoiul din răzor…! Pentru sănătate, belșug și holde bogate! Pentru alungarea bolii, a necazului și a răului de pe pământ…”
În vremuri de coronavirus, călușarii mari și mici s-au străduit să păstreze între ei distanțarea socială.
În anul 2008, dansul ritual al Căluşului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.