De când a izbucnit pandemia de coronavirus, ventilatorul a fost privit ca un aparat salvator de vieți. Un produs inovator destinat pacienților cu probleme respiratorii grave, conceput de mâinile unor români care își doresc să își ajute țara e pe cale să devină un echipament medical emblematic pentru imaginea Argeșului.
Creatori
În incinta „Electroargeș”, renumita producătoare de aspiratoare din Orașul Regal a prezentat, zilele trecute, prototipul primului echipament electronic de ventilație mecanică destinat secțiilor de Terapie Intensivă. După cum am menționat și cu alte ocazii, viitorul echipament oferă controlul și monitorizarea tuturor parametrilor pentru ventilația intubată a pacienților și va fi ușor de utilizat de doctori prin felul în care a fost conceput.
Creatorii acestui model de ventilator sunt „Electroargeș” – inițiatorul proiectului de cercetare-dezvoltare -, în colaborare cu Universitatea din Pitești (UPIT), „Senior Software” și Grupul „Dacia-Renault”, reprezentanții uzinei din Mioveni manifestând un interes permanent în vederea realizării produsului inovator destinat pacienților cu probleme respiratorii grave.
Recunoaștere
Pentru sistemul medical românesc, prototipul înseamnă o recunoaștere a valorii cercetării medicale românești. Ventilatorul mecanic a fost conceput în așa fel încât să fie fabricat cât mai ușor cu piese care se găsesc în țara noastră. În străinătate, astfel de produse se proiectează și se realizează cel mai rapid în cinci ani! În țara noastră s-a mai încercat prototiparea unor astfel de ventilatoare, iar concurență academică i-a făcut pe temerarii de la Argeș să se miște foarte repede! E bine de știut că România a comandat peste 800 de astfel de aparate, primul termen de livrare fiind abia în toamna anului 2021.
Optimizare
Echipa mixtă a lucrat la sediul „Electroargeș”, unde a fost laboratorul privind dezvoltarea și prototiparea produsului, 22 mai fiind termenul final pentru omologarea internă. După optimizare, prototipul ventilatorului va fi trimis spre avizare și omologare către MapN și organismele internaționale, iar „Electroargeș” ar putea demara operațiunile de producție în serie la unitatea proprie din Curtea de Argeș.
Parteneriat
Parteneriatul va continua. „Electroargeș” și UPIT vor dezvolta în continuare produse electro-medicale electrocasnice și bunuri de larg consum, dezvoltând un parteneriat strategic în privința asta. UPIT dorește să dezvolte la „Electroargeș” un centru de cercetare pentru produsele electro-medicale. Pe masă mai sunt încă zece idei despre ceea ce înseamnă diferite dispozitive de decontaminare, de purificare de aer, de protecție a medicilor etc. În privința celor doi parteneri, partea bună a pandemiei este că i-a făcut să lucreze împreună într-un ritm alert. (N.G.)
Un Comentariu
Ioan
Felicitari…viitorul suna bine…ventilatorul il sustine!