Dimineața, după ce deschide ușa „sediului” pe care-l deține, se oprește în prag. Se-ntoarce pe călcâie și privește în sus, departe. Scrutează cerul. Dacă sunt nori negri, e mulțumit. Zâmbește in colțul gurii, e multumit si își aprinde o țigară in așteptarea „mușteriilor” E pe scurt povestea unui om care se îmbogățește pe măsură ce ploua mai mult…
FĂRĂ CONCURENȚĂ!
Gheorghe Ciocănea, fost salariat la Uzina Dacia și Gheorghe Ștoi sunt doi parteneri de afaceri. Cotidianul nostru a mai scris despre ei și activitatea lor. Unică pe raza județului! Poate tocmai faptul că nu au concurență, le-a atras supranumele: „regii melcilor” Pentru cine nu a citit articolele noastre precedente, sintetizăm: cei doi au pus la cale o afacere cu melci! Îi cumpără de la oricine îi aduce, îi depozitează în Centrul de Colectare înființat lângă bl. nr. 16 din Ștefănești. Melcii sunt atent selecționați în funcție de aspect și gramaj iar marfa care întrunește condițiile este cumpărată apoi revândută unei firme din Alba Iulia. Apoi melcii ajung in industria farmaceutică și pe mesele italienilor.
SUPER OFERTA!
Nu este primul an în care cei doi parteneri desfășoară aceasta activitate. Însă un an atât de bun precum 2020, nici nu visau să aibă. Au deschis centrul la jumătatea lunii aprilie și după trei zile strânseseră 500 de kilograme de melci! Până săptămâna trecută reușiseră să încarce de două ori tirul firmei ardelene care vine atunci când în centrul de colectare se adună 1,5-2 tone/melci. La începutul sezonului patronii din Ștefănești cumpărau melcii cu 2,3 lei/kg de melci. Acum, după cum spune Gh. Ștoi, pentru cei interesați au o super oferta: 2,8 lei/kg! „Am luat această decizie pentru că anul acesta mai mult decât oricând, oamenii, cei cu care lucram noi trec printr-o perioada extrem de grea din cauza pandemiei. Mai lucrau zilieri, mai câștigau cate ceva pentru familiile lor și din altă parte. Acum s-a terminat! Mulți trăiesc doar din ce primesc de la noi pentru melcii aduși. Venim in sprijinul lor și iată că le oferim un preț mai bun, aproape 3 lei/kg chiar dacă asta înseamnă scăderea profitului nostru. Oameni suntem, ne e milă de munca lor…”
În cele cateva minute cat am zăbovit în centrul amenajat într-o baracă metalică de mari dimensiuni, doi tineri de etnie romă au adus un sac aproape plin și o sacoșă cu „marfă” proaspătă. Mii de melci care fosgaie amestecați unii peste alții ca-ntr-o grămadă de mici viețuitoare nefericite aduse precum vitele la abator. Gh. Ștoi pune sacul pe cântar: 18 kg! Apoi cu dexteritate pune melcii in lăzi speciale și îi apreciază din priviri. Cât timp ce patronul face plata, câțiva melci mai curajoși încearcă să iasă cu viteză lor proverbiala din lăzile de plastic. Nicio șansă. Gh. Stoi, nemilos, inchide capacul. Bietele vietăți nu mai au mult de trăit. Două zile, poate trei. Deja în centru astăzi este o cantitate considerabila de melci.
BATRANII CAUTA PRIN CIMITIR
Gh. Stoi iese din nou în pragul „sediului” construit din tablă. Rasuceste o țigară între degete. Pe capacul unei lazi pline cu melci are un pahar din plastic plin cu cafea de la dozator. Soarbe o gură și privește în sus. E mulțumit că divinitatea îl ajută. A plouat mult de la începutul sezonului iar melcii după ploie sunt ușor de găsit. Îi aduc oamenii săraci din Ștefănești și comunele învecinate. Mai ales muncitorii ADP. Cel mai mult îl impresionează bătrâneii care găsesc melci prin cimitirul „cel mare” din Pitești și vin pe jos până la Ștefănești aducând în plase cu „marfă” pentru care primesc 10-15 lei.
De două zile cad precipitații iar umezeala favorizează aparitia melcilor la tot pasul, pe marginea drumului, în pădure, în grădini și parcuri. „Dă Doamne să plouă, să mai fac o tonă, două…” spune Gh. Ștoi vesel și încrezător în viitorul apropiat. Cerul se întunecă și mai tare. Ploaia reîncepe cu putere, picături mari zdrobindu-se de tabla centrului de colectare a melcilor. Divinitatea pare că-l asculta pe bărbat…