Statul asigură, în aceste vremuri, conform legii, finanțare de bază per elev/preșcolar și pentru unitățile de învățământ particulare acreditate, reprezentând costuri pentru plata salariilor cadrelor didactice și pentru bunuri și servicii. În schimb, instituțiile școlare particulare nu primesc sprijin pentru traversarea dificultăților din această perioadă de criză sanitară. Cum stă Argeșul la acest capitol am aflat de la Inspectoratul Școlar.
Învățământ particular
Cele 24 de unități particulare de învățământ autorizate și acreditate din Argeș funcționează, în prezent, pentru 3.159 de școlari și preșcolari, respectiv pentru 258 de cadre didactice. Din categoria celor autorizate nu beneficiază de finanțare de bază – costul standard per elev – Grădinița „Tudor’s House Kids” Pitești, Grădinița „Sf. Nicolae” Curtea de Argeș, Școala Postliceală „FEG Education” Curtea de Argeș și Școala Postliceală Sanitară „Christiana” Mioveni.
Unitățile particulare acreditate se găsesc la Pitești (Grădinițele „Altina”, „Așchiuță”, „Casa cu Pitici”, „Îngerașii”, „Kinder Strumff”, „Motanul Încălțat”, „Piticot Barbă-Cot”; Școlile Gimnaziale „Lexford Castel” și de Excelență „Sf. Muceniță Filoteea”; Școlile Postliceale „Carol Davila”, „Fundația Ecologică Green” și „Sanitară Christiana”; Colegiul Ecologic „Prof.univ.dr. Al. Ionescu”), Câmpulung (Școala „Sf Iacob” și Școala Postliceală „Prof. dr. Nanu I. Muscel”), Curtea de Argeș (Școala Postliceală „Henri Coandă”), Ștefănești (Grădinițele „Maicii Domnului” și „Ray Kindergarten”), Topoloveni (Grădinița „Licuricii”) și Moșoaia (Grădinița „Universul copilăriei”).
Potrivit Inspectoratului Școlar Argeș, unitățile particulare autorizate din județ însumează 286 de cursanți și 25 de dascăli (educatoare și profesori de învățământ postliceal), iar în cele 20 de unități private acreditate, unde predau 233 de cadre didactice sunt înscriși 2.873 de elevi și preșcolari. În România există aproximativ 1.500 de unități particulare de învățământ autorizate și acreditate. Un grup de lucru înfiinţat la Ministerul Educaţiei caută soluții pentru ca şcolile şi grădiniţele private autorizate, care nu primesc, prin lege, finanţare per elev să depășească perioada de criză.
(N.G.)
Un Comentariu
Anonim
Cu inspectorii școlari care sunt proprietari de instituții de educație private ce aveți de gând?
Nu este de ajuns că iau salarii grosolane de la Stat le mai dăm și pentru privat?