Din nou, colegul meu de breaslă Mihai Miron îmi atrage atenția asupra unui text destinat celor care zburdă pe rețelele sociale. Cât timp stau în casă și nu mai au ce face. Să citească profeții despre viitor, concepute de „strategii” care croiesc planuri de bătaie destinate celor ce supraviețuiesc Covidului-19. Care, chipurile, ne-ar mai hărțui vreo șase luni. Nu până la 15 mai, cum încearcă să mai detensioneze situația președintele nostru, introducând moda măștii. Mască achiziționată cu 5 lei de la o farmacie din centrul Piteștiului. Mult, puțin, la prețul ăsta am găsit-o eu săptămâna trecută și m-am bucurat că nu m-a speculat mai mult patronul de farmacie de la „Help Net”. Că soția ministrului Sănătății cerea parcă vreo 15 lei. Iată că a mai scăzut prețul și probabil va mai scădea până la data fatidică de 15 mai.
Revenind la textul de pe net, trebuie să recunosc că aici mai cad și „semințe bune”, nu doar neghină. Dar cel pe care-l descifrez acum îmi evocă revolta din 2 mai, zugrăvită de Goya în culori de infern. În 15-20 de ani, zice, o s-o terminăm cu democrația, fiindcă va veni la putere tehnocrația. Nici politicienii, nici partidele nu vor mai face două parale în societatea post-coronavirus. Rata de înmulțire a populației globului, imposibilitatea creșterii proporționale a producției agricole, mai întâi, și a economiei în general vor duce la prăbușirea instrumentelor cu ajutorul cărora s-au administrat până acum nu doar statele, țările, ci societatea de tip liberal. Cad sisteme economice, financiare, bancare, fiindcă deja se poartă un război hibrid, Al Treilea Mondial, pe fondul coronavidului și al înfruntării tot mai acerbe între China și SUA. Care se bat pentru hegemonia introducerii noilor tehnologii, a roboticii inteligente, a sistemelor 5G. Va înflori șomajul mai abitir ca salcâmii în primăvara asta. Imigranții au fost și vor fi trimiși acasă, migrând natural către țările de baștină. Unde să-și pună în valoare „experiența” dobândită nu doar la cules de căpșune și îngrijit bătrâni, ci și la șutit din buzunare, la jaf din apartamente, mașini etc. Eventual, și virusul cu care s-au pricopsit peste fruntariile țării, inclusiv la cules de sparanghel.
Bătrânii, dragii de ei, din pricina cărora a fost demis Adrian Streinu Cercel, care-i vedea izolați în hoteluri – dar, atenție, doar pe cei care nu mai aveau familie, nu mai aveau pe nimeni! – rămân în continuare un „balast” pentru societate. De ochii lumii, sunt seniori, sunt înțelepți, folositori cu experiența lor, dar practic mănâncă degeaba o pensie. Chiar dacă au contribuit sută la sută la ea. Ei trebuie să lase locul tinerilor care vor și ei un loc de muncă, tot mai greu de găsit în societatea noii ordini internaționale, condusă de un guvern la nivel global. Crizele economică și socială, care vor urma crizei medicale, le vor restrânge mult posibilitățile de existență. Vor fi restrânse și libertățile individuale, în eventualitatea unui nou val al pandemiei, dar, totodată, vor fi luate și măsuri care „să pară utile populației”, respectiv amânarea creditelor la bănci, relaxarea plății utilităților, ajutoare de stat, încurajarea muncii de acasă. Fiindcă, zic profeții zilei de mâine, ideea e să stea lumea în casă, să fie pregătită pentru noua revoluție tehnologică.
Și, adaug eu, să nu iasă în stradă, să se revolte, cum s-a întâmplat mai de fiecare dată când s-a abuzat de răbdarea ei. Căci tensiunile sociale nu se descarcă doar prin presă, mai ales când ea este aservită ori manipulată cu fake-news-uri.
Și, ca poporul să nu iasă în stradă, „bogații” s-au gândit la o soluție umanitară. Mai ales în țările cu economie dezvoltată se va introduce Venitul Minim Universal. Adică o sumă, să zicem de circa 500 de euro, dar nu peste tot la fel, care se alocă lunar cetățenilor unui stat indiferent dacă muncesc sau nu. Oricum, e mult mai mult decât suta de lei pe care ne-o oferea Ceaușescu acum 30 de ani. Cum bine știți, experimentul a și fost făcut în țările nordice. Concluzia a fost că oamenii au devenit mai pașnici, mai „fericiți și mai sănătoși”. Mai sănătoși până a dat buzna peste noi virusul de proveniență chineză. Care pare să ne fi confundat cu americanii.
Dacă nu v-am plictisit cu „profețiile” astea, am mai păstrat câteva și pentru viitorul editorial. De pildă, despre „arestul” la domiciliu, criza politică de mâine, libertatea individuală. Mă rog, prognoză socială, nu?!