# Prefectul nu dă cifre, dar ne linişteşte
Domină incertitudinea în judeţ şi ecuaţia pandemiei are încă multe necunoscute. Într-o conferinţă înregistrată, prefectul Emanuel Soare a răspuns la o serie de întrebări ale jurnaliştilor pentru a clarifica situaţia din Argeş.
Pe fond, există o preocupare foarte serioasă astăzi, în legătură cu activitatea spitalelor: cum se pregătesc să intre în lupta împotriva coronavirusului?
Spitale şi dotări
Am aflat că, la nivelul judeţului Argeş, fiecare unitate spitalicească are cel puţin două-trei ventilatoare şi alte 30 de ventilatoare sunt deja comandate. Cele mai multe ventilatoare sunt la SJU Piteşti. Pe măsură ce se va definitiva planul de reorganizare a activităţilor, toate acestea vor fi prioritare. Spitalele colaborează şi, în funcţie de rolul pe care îl vor avea, personal medical şi echipamente vor fi mobilizate acolo unde este nevoie mai mare.
În cazul spitalului de la Mioveni, după cum bine ştiţi, la nivelul fiecărui judeţ trebuie desemnate două unităţi care să intre în prima linie în lupta împotriva Covid. SJU Piteşti rămâne spital non Covid pentru că trebuie să deservească în continuare toate urgenţele care apar la nivelul întregului judeţ. Conform recomandărilor MS, a fost desemnat Spitalul Mioveni şi Spitalul de Pediatrie, în cazul copiilor Covid.
Spitalul de la Câmpulung va prelua un anumit tip de patologie a adulţilor şi acestea sunt deciziile de la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, for decizional suprem la nivelul judeţului. Ia toate deciziile în baza informărilor de la specialişti din domeniu. Deciziile CJSU nu pot fi contestate. În prima etapă, va avea loc mutarea secţiei de infecţioase de la SJU Piteşti în corpul vechi al Spitalului din Mioveni, urmând ca toate elementele tehnice care trebuie rezolvate să fie efectuate în perioada următoare.
Conform procedurilor internaţionale, la un moment dat, în funcţie de evoluţia bolii, toate spitalele vor intra într-un fel sau altul în tratarea pacienţilor Covid. „Noi facem toate demersurile pentru a alege cele mai bune unităţi spitaliceşti şi aici să fie cele mai bune condiţii de tratare.”
Teama medicilor
Emanuel Soare: „Înţelegem teama de a interacţiona cu pacienţi Covid, însă personalul medical este profesionist şi ne bazăm pe faptul că înţelege cel mai bine importanţa acestor spitale. Niciodată nu vom pune medicii în situaţia de a lucra descoperiţi cu pacienţi Covid. Îi asigur pe toţi medicii şi personalul auxiliar că vor avea la dispoziţie toate echipamentele şi materialele necesare. Dacă există cazuri de demisii (n.r. – conform informaţiilor pe care le avem de la Mioveni), Prefectura apreciază că sunt izolate şi nu reprezintă un fenomen.”
Echipamente
Sunt 230 de combinezoane care vor fi distribuite spitalelor din Argeş, se fac livrări în continuare şi sunt achiziţii în derulare, alături de iniţiative cetăţeneşti.
Sunt spaţii de carantină?
Prefectul spune că în fiecare săptămână se extinde capacitatea de cazare, iar în acest moment sunt locuri suficiente. „Întotdeauna, în funcţie de ritmul în care locurile se ocupă, sunt locuri deja pregătite” În ultima perioadă, ritmul de creştere a persoanelor care intră în carantină nu este atât de mare. „Nu există personal medical sau militar suspect sau pozitiv Covid” – a mai precizat Soare.
Situaţii speciale
Am transmis către autorităţile locale să fie întocmită lista persoanelor aflte în dificultăţi (vârstnici care nu se pot deplasa, bolnavi, persoane izolate care nu-şi pot asigura traiul), să fie luate în evidenţă. La nivelul Prefecturii, a fost transmisă o solicitare către autorităţi să fie informată pentru a interveni cu ajutorul necesar.
Transportul public
Transportul trebuie să funcţioneze în continuare şi nu există restricţii în acest sens. Sunt recomandări pentru ca transportatorii să respecte măsurile de siguranţă la nivel naţional şi judeţean. Şoferii să aibă echipamente specifice şi să se asigure că persoanele transportate respectă distanţa de minim 1,5 m între ele.
Testarea
La nivel naţional, baza de testare se măreşte, incluzând persoane care nu au fost în definiţia de caz. Deocmadată în Argeş nu se fac teste, dar există eforturi conjugate şi avem informaţii că în timpul cel mai scurt va veni cel puţin un aparat de testare cu un număr suficient de teste pentru început. Vom avea două aparate de testare.
Veşti
„Ca veşti bune, având în vedere măsurile şi seriozitatea cu care impunem respectarea regulilor, în ultimele două zile (n.r. – joi şi vineri) nu avem suspecţi de coronavirus în judeţul Argeş.Deocamdată suntem bine poziţionaţi faţă de alte judeţe, avem un număr mic de cazuri confirmate, însă nu putem comunica public cifra exactă.”