Se spune că o imagine valorează mai mult decât 1000 de cuvinte. Foarte adevărat! În cazul de față, fotografia atașată articolului vorbește de la sine despre calitatea infrastructurii locale de transport rutier. Este o imagine surprinsă duminică, 15 martie, la ora 10.03, pe drumul care leagă Transfăgărășanul de Complexul Turistic „Cumpăna”. Probabil că fotografia s-ar încadra perfect la categoria „No comment” dacă eu, autorul articolului, și dumneavoastră, cititorii, vom închide încă o dată ochii și vom tăcea complice la nepăsarea, apatia și indiferența autorităților.
Se împlinesc aproape 50 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului și tot atâția de când nu s-a făcut nicio reabilitare majoră a acestuia. În schimb, valuri de promisiuni au curs în toți acești ani și zeci, poate sute de factori de decizie și politicieni de stânga și de dreapta deopotrivă și-au trecut în programul electoral salvarea Transfăgărășanului și a întregii zone a Văii Argeșului.
E adevărat că drumul din imagine n-a ucis încă pe nimeni, ca să ofere prilej de expunere publică. Dar probabil că nu mai e mult până acolo, judecând după adâncimea malului surpat și după prăpastia care se deschide în fața ochilor. Care avansează.
Un aspect important de reținut este că drumul din imagine a fost prevăzut pentru amenajare în anul 2019, dar Consiliul Județean nu a dat delegare Companiei Județene de Drumuri să efectueze lucrările. Era vorba de un traseu de doar 7 km care, odată refăcut, ar fi permis o circulație cel puțin rezonabilă. Cu siguranță costurile lucrării ar fi fost de cel puțin 10 ori mai mici decât cele estimate acum, căci nepăsarea are costuri exorbitante…
Se cuvine să adăugăm analizei și o altă variabilă de influență – respectiv condițiile meteo – și să le reamintim autorităților că n-am avut o iarnă grea, cu zăpezile de altădată și că nici variațiile de temperatură n-au fost extreme. Și în aceste condiții, drumurile îmbătrânite de vreme ne fug de sub picioare și ne găsim astăzi, în secolul al XXI-lea, în aceleași condiții de dezvoltare ca străbunicii străbunicilor noștri.
La ora la care este redactat acest articol, pe burtierele tututor instituțiilor media curg știri despre efectele economice devastatoare ale Covid-19 asupra turismului, sectorului HoReCa, transporturilor, antreprenoriatului ș.a.m.d.
În condițiile date, e bine de știut faptul că turismul și activitatea economică din zona Văii Argeșului sunt deja în moarte clinică.
Coronavirusul se va așeza astfel pe un teritoriu de mult infestat de un virus la fel de ucigaș: INDIFERENȚA, care a pătruns în cele mai adânci țesuturi ale factorilor de decizie. Fără terapie intensivă, dezonodământul e deja previzibil. Vom reveni. (M.V.)
3 Comentarii
Anonim
În România CORUPȚIA ucide mai mult decât coronavirusul, gripa, indiferența și alte boli la un loc.
În cazul de față ne confruntăm numai cu corupție.
Dacă persoanelor cu funcții de decizie nu le iese nimic din afacere, aceștia nu urnesc un deget.
Restul- că nu avem bani, etc, este o simplă gargară.
X
dar de ce nu spuneti nimic ca acest drum a ajuns in situatia actuala din cauza camioanelor cu lemne, care transporta ilegal cate 30-40 t la fiecare transport. se taie intr-un ritm barbar in aceasta zona.
sau nu aveti voie sa va legati de asta. de ce nu se monteaza indicatoare de limitare a tonajului in zona?
Anonim
PAI SA-L REPARE HOTII DE LEMNE SAU LE E FRICA CA SE DAU DE GOL ?