Produsele sustenabile și ecologice sunt la mare căutare în ultima perioadă. Problema schimbărilor climatice alarmează lumea și îi face conștienți pe oameni că ceva trebuie să se schimbe. Dar mulți dintre noi nu știm de unde să pornim, reciclarea selectivă și înlocuirea produselor de unică folosință cu unele sustenabile sau reciclabile fiind lucruri relativ noi pentru marea majoritate. Există, totuși, metode prin care, pas cu pas, vă puteți transforma locuința într-una eco friendly. Chiar și schimbările minore, făcute la început, au, pe termen lung, un impact pozitiv. Iată mai jos câteva lucruri pe care le poți lua în considerare:
1. Pompa de căldură aer apă Pompa de caldura aer apa este o alternativa ecologica de încălzire sau răcire a unui spațiu și sunt foarte eco-friendly, prietenoase cu mediul si cu „bugetul” tau. Își iau 75% din energia termică din atmosferă și 25% din electricitate.
În funcție de coeficientul de performanță, pompa de căldură aer apă poate produce cu atât mai multă energie decât consumă. Deci dacă avem o pompă cu un coeficient de 3, va produce de trei ori mai multă energie decât consumă. Practic, la un kW de energie consumată produce 3 kW de energie termică. Cum în ultimul timp gazele, lemnele și cărbunii au prezentat o creștere semnificativă a prețului, optarea pentru o sursă de căldură alternativă este o mișcare foarate inteligentă și nu numai din punct de vedere al prețului. Sursele menționate mai sus nu sunt surse de energie regenerabile, în schimb, energia electrică poate fi obținută prin surse regenerabile precum centralele eoliene, iar o pompa caldură aer apă utilizează și mai puțin curent.
2. Becurile LED Utilizarea becurilor LED poate părea un lucru banal, dar se va resimți și pe factura la curent. Becurile LED vin fie cu lumină caldă, fie cu lumină rece și au o durată de viață foarte lungă. Binenteles ca depinde si de cat de spatioasa este camera unde il amplasati. S-ar putea să vi se pară că un bec LED este destul de scump, dar, în timp, face toți banii. Este o soluție simplă pentru a economisi curent electric, ceea ce vă avantajează și pe dumneavoastră, dar și mediul. Pompă căldură aer apă – oferte emag.ro 3. Fii atent la consumul de apă Mulți dintre noi ne spălăm pe dinți și lăsăm apa să curgă, ceea ce nu este neapărat necesar dacă ne gândim logic. Ne putem spăla pe dinți și porni apa atunci când avem nevoie să ne clătim. De asemenea, dușurile lungi nu sunt benefice pentru noi. Poate părea ciudat, dar atunci când petrecem mult timp sub apa fierbinte a dușului, aceasta nu face altceva decât să ne usuce mai tare pielea.
Poți fii mai atent la activitățile tale zilnice, iar unde poți reduce consumul de apă, fă-o. Din nou, va fi benefic și pentru tine, dar și pentru mediul înconjurător.
4. Ambalaje și produse de care nu avem nevoie De multe produse pe care le cumpărăm nu avem nevoie. Mare parte din detergenții de suprafețe pe care îi folosim sunt toxici atât pentru noi cât și pentru mediu. Putem recurge la metode clasice sau detergenți bio ce curăță câteodată mult mai bine decât cei clasici. De asemenea, putem să cumpărăm pe cât posibil doar produse în ambalaje reciclabile sau biodegradabile. Putem înlocui buretele clasic de vase cu unul natural sau cu o cârpă din bumbac. Cârpele din bumbac pot fi spălate și dezinfectate prin fierbere și se usucă mult mai repede, spre deosebire de bureți, care pot fi adevărate focare de bacterii.
5. Panouri solare Un alt lucru pe care îl puteți lua în considerare, dacă trăiți la casă sau dacă vă gândiți să va mutați într-una, este instalarea unor panouri solare. Acestea pot fi folosite pentru a obține energie regenerabilă sau pentru a încălzi apă pentru uzul casnic sau chiar și pentru o piscină. Sunt costisitoare, dar au beneficii mari, mai ales pentru mediu. Să ai o casă eco-friendly nu este deloc dificil! Îți va înbunătății calitatea vieții și va avea un impact pozitiv asupra mediului pe viitor.