În această dimineaţă, procurorii DIICOT – Structura Centrală şi ofiţeri de poliţie judiciara din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Capitalei au pus în aplicare 73 de mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Argeş, Prahova, Teleorman şi Ialomiţa, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă cu Franţa.
În Argeş, percheziţia a avut loc la domiciliul unui bărbat din comuna Stâlpeni.
Cooperare poliţienească
Este vizată activitatea unor grupuri infracţionale specializate în comiterea de furturi din tiruri aflate în mers, fapt care le-a atras apelativul de „acrobaţi” sau „surferi” în presa franceză, fapte comise atât în România, cât şi pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene. Prejudiciul se ridică la câteva milioane de euro, iar în baza activităţilor de cooperare, la acţiune au participat şi judiciarişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, reprezentanţi ai Europol, precum şi anchetatori francezi şi olandezi, suportul financiar şi logistic fiind asigurat de Eurojust.
Furau telefoane de ultimă generaţie
Potrivit anchetatorilor, cel mai mare jaf a fost comis pe 24 iulie 2017 în Olanda, când banda de hoţi a sustras dintr-un camion telefoane mobile şi aparatură electronică de ultimă generaţie în valoare totală de 550.000 euro, bunuri care ulterior au fost recuperate în mare parte. În dosarul cauzei se mai menţionează că, în noaptea de 30 noiembrie 2016, membrii grupului au sustras dintr-un ansamblu rutier care circula pe un drum din Belgia telefoane mobile şi aparatură electronică de ultimă generaţie în valoare totală de 82.700 euro. De asemenea, în nopţile de 15/16 februarie şi, respectiv, 24/25 martie 2017, banda suspectă a furat dintr-un alt tir afla în deplasare pe un feribot între două localităţi între Suedia şi Finlanda tot telefoane mobile şi aparatură electronică de ultimă generaţie în valoare de 895.000 euro. Ulterior, marfa a fost comercializată în România cu ajutorul celorlalţi membri ai grupării. Apoi, în noaptea de 21 iulie 2017, dintr-un tir care circula pe o şosea din Spania au fost sustrase tot telefoane mobile şi aparatură electronică de ultimă generaţie în valoare de 37.485,58 euro, bunuri care ulterior au fost recuperate în mare parte.
Atac pe autostradă spre Bucureşti
Iar în noaptea de 1 septembrie 2017, membrii grupării au mai furat dintr-un tir care circula pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers către Capitală, 26 de televizoare Philips în valoare de aproximativ 9.331 euro, aspect despre care am relatat la momentul potrivit. Foarte important pentru anchetatori este că, pentru dovedirea probatoriului, unele atacuri, inclusiv cel din România, au fost înregistrate pe camere video cu posibilitate de filmare pe timp de noapte montate pe elicoptere ale poliţiei. În imagini se vede cum maşina în care se aflau hoţii se apropia de tir, iar unul dintre suspecţi ieşea pe trapă, deschidea remorca şi lua cutii cu marfă, pe care le dădea altui individ din maşina urmăritoare. Deşi acţiunea derulată în timp ce vehiculele se deplasau cu viteză era extrem de periculoasă, hoţii nu au păţit nimic, ceea ce înseamnă că totul a fost pregătit cu minuţiozitate şi că erau foarte bine antrenaţi. Valoarea pagubei, estimată acum la vreo nouă milioane de euro, va fi stabilită la finalul cercetărilor aflate în plină derulare.