Întreaga planetă se confruntă cu o problemă majoră, de viaţă şi de moarte,epidemia virusului cu nume bizar, „Corona”, pe care românii evlavioşi l-au transformat cu umor în „încornoratul-virus”! Patriarhia a transmis zilele trecute un comunicat care a stârnit o reacţie neaşteptată din partea dreptcredincioşilor. La rândul său, ÎPS Calinic Argeşeanul şi-a exprimat o opinie de o duritate surprinzătoare…
N-au ascultat sfaturile
În comunicatele oficiale, autorităţile sfătuiesc oamenii, pe lângă regulile de igienă personală, să evite aglomeraţia. În acelaşi sens al limitării propagării virusului, Patriarhia emitea un mesaj clar către dreptcredincioşii din România. Erau sfătuiţi să stea acasă, să asculte slujbele la Radio Trinitas şi să le vizioneze la Trinitas Tv! Se făcea referire şi la ritualul sacru al Sfintei Împărtăşanii: cei care vor cu tot dinadinsul să se împărtăşească să aducă de-acasă o linguriţă de unică folosinţă! Se recomanda evitarea sărutării icoanelor, credincioşii fiind îndemnaţi să le sărute pe cele de acasă! Acest mesaj fără precedent al celor care conduc Biserica Ortodoxă Română a stârnit numeroase polemici în rândul credincioşilor care frecventează des bisericile şi mănăstirile. În mediul monahal, comunicatul a fost primit cu multă reticenţă. Răspunsul credincioşilor argeşeni şi musceleni, pentru că la ei ne referim acum, a fost prompt. Nu s-au supus nicidecum „sfaturilor preţioase” primite de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti, ci ca într-un gest de frondă, în ultima duminică, la Sf. Liturghie, enoriaşii au umplut lăcaşurile de cult până la refuz! Unii preoţi şi stareţi afirmă că doar în noaptea Învierii se mai înregistrează un aşa mare număr de oameni!
„Sprinteneala” slujbelor!
Mulţi dintre credincioşi, mai ales cei care sunt „fii duhovniceşti” ai unor monahi vieţuitori ai mănăstirilor din judeţul nostru, au interpretat în fel şi chip comunicatul Patriarhiei. Dincolo de păreri de tot felul, cert este că ei nu renunţă la ritualurile străvechi şi nici nu acceptă „inovaţiile” de genul „participării” la Sf. Liturghie în faţa… micului ecran! Starea de spirit a credincioşilor argeşeni este una specială în această perioadă, mai ales că circulă între ei, pe reţelele de socializare, înregistrarea unei emisiuni tv în care ÎPS Calinic Argeşeanul i-a „portretizat” în termeni duri pe cei care se „înghesuie” în lăcaşurile de cult. Referindu-se la faptul că spaţiul liturgic este insuficient în comparaţie cu catedralele romano-catolice, arhiereul a afirmat: „La catolici e lejer, stau, ascultă civilizat… Dar la ortodocşi e o îmbulzeală, dacă stau sardele, au educaţie de cutie de sardele! Că aşa sunt săracii! Nu putem pune rânduiala de la mănăstiri la celelalte biserici, că e o mare diferenţă. Dar dacă oamenii stau două, trei ore, nu mai pot, pentru că se mai etalează unii preoţi la predici cu cunoştinţele lor filozofice… Slujba ortodoxă este peste măsură, că ar trebui umblat un pic şi la sprinteneala slujbelor, ca timp al rugăciunii…”
Dacă te apucă evlavia…
Tot în ideea de a sublinia lipsa spaţiului liturgic, ÎPS Calinic şi-a continuat „analiza” inedită pe care a făcut-o în studioul unei televiziuni locale: „Omul când scapă de la miruit, nu te mai înţelegi cu lumea! Şi oamenii stau în stres, stau îngrămădiţi, dacă te apucă cumva evlavia şi te aşezi în genunchi nu te mai poţi ridica din cauza îngrămădelii şi iar supărări… Stau unu-ntr-altul şi se transmit şi boli, care au boli de plămâni! E şi neigienic, dacă-i vorba până-acolo! Vorbim de spaţiu liturgic în biserica ortodoxă română? Doamne fereşte! Nu avem spaţiu nici 1% faţă de bisericile romano-catolice din lume…” . După cum se observă, şi ierarhul nostru este convins că biserica, din cauza aglomeraţiei, poate fi locul în care contactăm anumite boli. Interviul a fost realizat cu mult înainte de apariţia epidemiei de coronavirus, dar, iată, acest fragment „circulă” acum în contextul recentului şi controversatului comunicat al Patriarhiei Române. Fiecare credincios trebuie să decidă dacă ţine cont de recomandările oficiale sau, pe propria răspundere, dacă va continua să frecventeze bisericile ca şi înainte, să sărute icoanele şi să se împărtăşească din unica linguriţă, cea a preotului, încredinţaţi că în Sf. Potir este Hristos, iar El înseamnă Viaţă, nicidecum boală, suferinţă sau moarte.
2 Comentarii
Anonim
asta vorbeste ‘aiurea’ oricum…..te plictiseste daca il asculti
Anonim
Din cutia cu sardele domnule !preot s a. umplut cutia milei!ce doriți de fapt ?