Clasa pregătitoare este, astăzi, în centrul atenţiei, fiindcă părinţii completează cererile-tip de înscriere fie online, fie la unitatea de învăţământ (validarea cererilor se face zilnic, în intervalul orar 8-18, de luni până vineri).
Toate şcolile din Argeş au obligaţia de a oferi informaţii referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învăţământul primar indiferent dacă părinţii fac parte sau nu din circumscripţia respectivă.
Principala schimbare adusă de metodologia de înscriere în clasa pregătitoare prevede că, în anul şcolar 2020-2021, constituirea claselor se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza procedurii elaborate de inspectoratele şcolare şi aprobate de consiliul de administraţie, cu respectarea criteriilor de transparenţă, echitate, nondiscriminare şi incluziune.
Fiecare şcoală trebuie să afişeze clar procedura prin care se va face repartizarea în clasă; în Argeş se merge pe ordinea alfabetică a elevilor. Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie a.c., inclusiv, pot fi înscrişi în învăţământul primar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi la unitatea solicitată. Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, sunt înmatriculaţi cei care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi.
Atenţie! Completarea cererii de înscriere nu garantează înscrierea copilului în unitatea de învăţământ şi nu elimină obligativitatea părinţilor de a se prezenta la unitatea de învăţământ unde doresc înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular vă permite doar să vă prezentaţi la secretariatul şcolii cu datele copilului precompletate, scurtând timpul de aşteptare al tuturor.
La sediul inspectoratului şcolar judeţean şi la aviziere sau pe site-urile unităţilor de învăţământ din judeţ sunt afişate listele cu circumscripţiile şcolare, pentru ca părinţii să fie informaţi cu privire la: conţinutul activităţilor educaţionale care se desfăşoară în clasa pregătitoare, abordarea didactică, organizarea programului şcolar etc.
În caz de divorţ, părinţii trebuie să precizeze cine exercită autoritatea părintească. Fiecare şcoală trebuie să aibă o persoană care să le dea informaţii părinţilor interesaţi. Şcolile trebuie să elaboreze criteriile specifice de departajare în caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care îndeplinesc acelaşi număr de criterii generale de departajare.
Situaţiile excepţionale ale micuţilor care nu se încadrează în tranşele de vârstă prevăzute de metodologie şi cererile de amânare a înscrierii în învăţământul primar vor fi analizate şi soluţionate de comisia judeţeană în baza unei proceduri proprii. Părinţii/ tutorii legal instituiţi/ reprezentanţii legali ai prichindeilor aflaţi în situaţii excepţionale şi cei care depun cerere de amânare a înscrierii în învăţământul primar vor fi orientaţi către CJRAE în vederea consilierii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului.