Protogonista interviului de astăzi este Viorica Constantina Neaţă, asistent medical principal în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, educator perinatal SAMAS, mamă a doi copii minunaţi.
* Niciodată în istoria umanităţii femeile nu au trebuit să-şi asume concomitent atât de multe roluri ca acum: mame, iubite, femei de carieră… Cum poţi fi toate astea în acelaşi timp?
** Nu poţi să faci bine mai multe lucruri deodată dacă nu eşti susţinută şi dacă nu ştii să îţi prioritizezi lucrurile. A fi mamă pentru mine este cel mai frumos dar de la Dumnezeu. Să fiu alături de două suflete curate, să le însoţesc şi să le susţin pe tot parcursul lor este divin. Andrei are 19 ani, iar Irina, 16 ani. Folosesc la maximum timpul pe care îl petrec alături de ei, râdem, glumim, învăţăm, povestim fără prea multă critică sau judecată, astfel încât ei să-mi caute compania şi să nu mă evite atunci când au probleme. E minunat să îi vezi cum se bucură când ne întâlnim şi să auzi că ţi-au simţit lipsa atunci când nu ne vedem într-o zi! A fi iubită e şi mai frumos, fiindcă de aici îţi iei energia pentru a face lucruri. Dar ca să fii iubit, e bine să iubeşti la rândul tău, astfel încât ceea ce dai să se întoarcă la tine! În tot ceea ce fac beneficiez de dragostea şi de susţinerea unui om minunat, a soţului meu care se implică, alături de mine, atât în creşterea şi educarea copiilor, cât şi în derularea proiectului meu de suflet, „Şcoala Mamei SAMAS” Piteşti. A fi femeie de carieră în cazul meu cred că e prea mult spus. Atunci când pui suflet în ceea ce faci, lucrurile ies bine. Sunt asistentă medicală de 26 de ani şi cred că este cea mai nobilă meserie, aceea de a fii alături de oameni şi la bine, dar şi la greu.
* Descrie-te în trei cuvinte.
** Iubire, sinceritate, optimism.
* Câteva repere ale carierei?
** Sunt asistentă medicală din anul 1994, absolventă a tuturor formelor de învăţământ pe această specialitate: liceu sanitar, şcoală postliceală sanitară, facultate de asistenţă medicală. Am lucrat 17 ani în specialitatea de pneumologie şi timp de şapte ani am deţinut funcţia de asistent-şef, iar de nouă ani lucrez în secţia de maternitate. Am urmat diferite cursuri, de management spitalicesc pentru asistenţi şefi şi directori de îngrijiri, organizate de SNSPMS Bucureşti * de formator, pentru a ţine cursuri pentru asistenţi medicali * de educator perinatal, în baza căruia am înfiinţat Şcoala Mamei SAMAS Piteşti, care mă împlineşte cu adevărat. La SAMAS mă dezvolt în fiecare zi şi evoluez; aici am format o echipă frumoasă şi împreună cu colegii descoperim în fiecare zi ce înseamnă antreprenoriatul social, prin derularea mai multor proiecte în beneficiul comunităţii.
* Ce înseamnă feminitatea pentru tine?
** Un set de reguli ce guvernează comportamentul şi înfăţişarea femeilor. A fi feminină înseamnă să fii doamnă în societate, gospodină acasă şi senzuală în relaţia de cuplu, înseamnă să fii în echilibru cu toate, fără a neglija sau a exagera în vreun aspect.
* Spune-mi un… secret.
** Secretul unui stil de viaţă sănătos – regula lui 8: 8 ore de somn, 8 ore de muncă şi 8 ore de odihnă activă.
* Oferă-le cititoarelor noastre, ca să te susţină prin taloane, o reţetă a succesului.
** Iubeşte-te pe tine însuţi, ca să poţi oferi şi celorlalţi din preaplinul tău. Prioritizează-ţi lucrurile pentru a avea timp pentru toate; ziua are 24 de ore pentru toată lumea. Citeşte în fiecare zi şi alege cu grijă materialele informative. Participă la conferinţe, workshop-uri sau la orice acţiune de socializare şi învăţare. Cultivă relaţii sănătoase cu toată lumea. Adoptă o alimentaţie sănătoasă, echilibrată şi variată, în funcţie de anotimp şi racordată cu efortul fizic. Hidratează-te cu apă plată, minerală sau de izvor – bea mai puţine sucuri – şi fă mişcare în aer liber. Critică mai puţin. Vezi părţile bune, în tot şi în toate, fiindcă ceea ce emiţi se întoarce la tine ca un bumerang. Şi nu uita de Dumnezeu! Dumnezeu e în tot şi în toate!