Noul coronavirus ar putea ajunge pe teritoriul judeţului prin intermediul pasagerilor care au călătorit, recent, în ţara afectată de epidemia de pneumonie virală. Vrem, nu vrem, Argeşul trebuie să se pregătească pentru acest scenariu de groază pentru că astăzi, la ora 15, aterizează pe aeroportul din Otopeni avionul cu cei 25 de argeşeni care au stat aproape o săptămână în capitala chineză Beijing.
Alcătuită din 21 de membri ai Ansamblului „Plai de Dor”, viceprimarul oraşului şi trei angajaţi ai Centrului Cultural, delegaţia din Mioveni a călătorit în China răvăşită de noul coronavirus cu prilejul unui festival internaţional organizat în districtul Chaoyang.
Situaţia celor 25 de argeşeni supuşi riscului de a contacta virusul ucigaş este gestionată, la nivelul DSP Argeş (Direcţia de Sănătate Publică), de o comisie de specialişti din cadrul Compartimentului de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile. Şeful acestui compartiment este dr. Adrian Stoica. Specialistul epidemiolog ne-a spus ce măsuri au fost adoptate pentru prevenirea infectării populaţiei din Argeş cu coronavirusul din China.
Membrii delegaţiei din Mioveni care s-au aflat cel mai aproape de focar vor primi fiecare, la aterizarea pe aeroportul din Otopeni, câte o scrisoare cu indicaţiile DSP Argeş. Epistolele cu sfaturi medicale conţin principala recomandare, aceea de a rămâne izolaţi la domiciliile lor, vreme de două săptămâni.
Starea de sănătate a celor 25 de argeşeni care se întorc, astăzi, din China urmează să fie verificată sumar prin telefon, vreme de 14 zile. Monitorizarea efectuată în felul acesta de DSP Argeş, împreună cu medicii de familie se va extinde şi la membrii familiilor celor 25 de persoane aflate, fără voia loc, în centrul atenţiei opiniei publice.
Adrian Stoica: „Recomandările Ministerului Sănătăţii, la acest moment, este să rămână în izolare la domiciliu şi să răspundă apelurilor zilnice făcute de reprezentanţii DSP şi de medicii de familie. Prin telefon verificăm, în mod sumar, starea lor de sănătate. Dacă dumnealor anunţă că prezintă anumite semne şi simptome, cum ar fi febră măsurată cu termometrul, tuse, dureri de gât, dureri de cap, dureri musculare sau dificultăţi la respiraţie atunci DSP Argeş împreună cu Serviciul de Ambulanţă şi în deplin acord cu persoanele respective şi cu medicul de familie vor organiza transportul cu autosaniatara la Institutul Naţional „Matei Balş” Bucureşti pentru a fi evaluaţi şi testaţi, în vederea etiologiei unei infecţii cu noul coronavirus.”
Adrian Stoica: „E vorba de o boală provocată de infecţia cu acest nou coronavirus care are potenţial de a evolua sever şi atunci trebuie tratată numai de personal care are experienţă, calificare şi nivel de echipare corespunzător. Deocamdată, pe datele pe care le au Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi specialiştii din China asta este cea mai bună abordare. Datele se pot schimba, pe măsură ce această epidemie va evolua. Nu ştim cum va evolua încă. Poate că pe măsură ce virusul se transmite de la om la om el va pierde din agresivitate. Dar omenirea şi reţelele de sănătate trebuie să se pregătească şi în eventualitatea în care ar putea evolua caracterele biologice ale acestui agent patogen şi în sensul nedorit – al sporirii agresivităţii. Încă nu ştim…”
Adrian Stoica. „Din păcate, toată experienţa mea şi a multor altor oameni în domeniul sănătăţii publice ajută doar ca să ne organizăm culegerea de informaţii despre ceva ce a surprins atât imunitatea populaţiei, cât şi comunitatea de sănătate publică. Este un nou virus care s-a reasortat, adică s-a recombinat genetic în animale şi prin consumul de alimente indacvat preparate termic s-a transmis la om. Deci este ceva cu totul nou despre care acum se adună din ce în ce mai multe informaţii ca să putem descrie istoria naturală a bolii şi epidemiologia.
Adrian Stoica: „Sunt motive de a rămâne alerţi, adică de a monitoriza starea de sănătate a celor 25 de argeşeni care au fost în China, precum şi a familiilor lor. Recomandarea de carantină nu o putem extinde la toată familia. Nu avem temei legal să-i ţinem pe oameni închişi în propriile lor case. De aceea am conceput această scrisoare, ca să le explicăm situaţia. Le explicăm prin scrisoarea cu recomandări că ceea ce vrem să facem e în interesul sănătăţii lor şi a celor din jurul lor. Contăm pe colaborarea şi înţelegerea lor că vor rămâne în carantină la domiciliu timp de 14 zile, din momentul în care vor ajunge la casele lor. Măsurile de monitorizare nu sunt aplicate ca să-i stânjenim pe oameni. Monitorizarea are rostul de a ne permite să depistăm precoce şi să izolăm. Dacă depistăm un caz la primele semne de boală, atunci riscul de a transmite în jur este mai mic, evident, şi dă şansa persoanei respective să beneficieze de tratament calificat, într-un spital de boli infecţioase echipat şi cu experienţa necesară. La momentul acesta se apreciază că un spital la nivel judeţ nu are această experienţă şi nici nivelul de echipare.”
Institutul Naţional „Matei Balş” este singurul, la momentul acesta, care are capacitatea de testare a cazurilor suspecte de noul coronavirus.
Chiar dacă se învârte după soare, fiind construit şi echipat la standarde medicale actuale, noul spital din Mioveni nu este de ajutor în această situaţie de criză, în primul rând pentru că nu are secţie de boli infecţioase.
Un Comentariu
Anonim
Otrava asta de Miirela ar vrea sa-i țină pe aeroport pe argeşenii care s-au întors de la Beijing sau se oferă să-i ia acasă (la ea) ca să fie sigură că sunt…”supravegheați …ca lumea”(de către ea personal) ?!!…