Deşi toate evenimentele publice din capitala Chinei au fost contramandate cu scopul de a preveni răspândirea noului tip de coronavirus care afectează ţara, organizatorii Festivalul Internaţional al Culturilor, ajuns la a 17-a ediţie, au programat, sâmbătă seara, în districtului Chaoyang din capitala Beijing, un spectacol în care au fost reunite delegaţiile sosite din străinătate, printre care s-a numărat şi cea a oraşului Mioveni.
„Li se fac teste de sănătate”
La grandioasa manifestare umbrită de temuta maladie pornită din continentul asiatic, România a fost reprezentată de Ansamblul „Plai de Dor” din Mioveni, aceeaşi invitaţie fiind onorată de grupuri şi formaţii din alte opt state ale lumii.
Delegaţia Mioveniului care a aterizat cu avionul, încă de miercurea trecută, pe meleagurile asiatice este alcătuită din: viceprimarul Aurel Costache, trei angajaţi ai Centrului Cultural şi 21 de artişti ai Ansamblului „Plai de Dor”, cu vârste cuprinse între 17 şi 23 de ani.
Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, se interesează zilnic de starea de sănătate a celor 25 de argeşeni care reprezintă România la festivalul din Beijing. Veştile sunt bune, cel puţin până acum. Aşa să fie şi în continuare!
Ion Georgescu: „Întreaga delegaţie de la Mioveni se bucură de atenţia gazdelor, toţi membrii fiind în bune condiţii de sănătate. Ţin permanent legătura cu ei, discut cu ei în fiecare zi la telefon. Atât copiii, cât şi adulţii sunt în siguranţă. Li se fac teste de sănătate. Sunt serviţi doar cu preparate specifice bucătăriei europene. Meniurile lor sunt bazate pe foarte multe fructe şi legume. Am vorbit şi cu autorităţile chineze şi cu oficialii de la ambasadă ca să mă asigur că nu există niciun fel de problemă. Locul unde are loc festivalul se află la o distanţă de 1.400 km, pe calea aerului, de focarul de infecţie cu coronavirus. Legat de noul coronavirus pulmonar, nu generaţi panică! Întreaga delegaţie de la Mioveni este monitorizată suplimentar, toată lumea se simte bine, nu e nimeni speriat. Din contră, fiind mulţumiţi de condiţii, copiii din ansamblu nu au vrut să plece acasă de duminică (n.n., de ieri)”.
Din precauţie, Ion Georgescu le-a cerut membrilor delegaţiei din Mioveni să scurteze perioada de şedere la festivalul din China. Cel mai probabil, argeşenii se vor întoarce la Mioveni pe 29-30 ianuarie, în condiţiile în care ultima zi a deplasării în străinătate ar fi trebuit să fie 2 februarie.
„Măsuri de protecţie draconice”
Festivalul Internaţional al Culturilor Chaoyang-Beijing este, totodată, un dialog al schimburilor culturale, economice şi administrative. Martor al acestei ediţii, jurnalistul Dan Tomozei, expert al secţiei române a Radio China Internaţional, a publicat în mediul online următoarele impresii de la faţa locului (sursa: dantomozei.ro): „Pentru a păstra tradiţia, organizatorii chinezi au marcat prima zi din Noul An chinezesc 2020 cu un eveniment cultural internaţional, programat într-un cort tradiţional mongol, în care au avut acces doar delegaţiile străine, oficialităţile şi presa locală. Invitat de tradiţie la Festivalul Internaţional al Culturilor din Chaoyang, district al capitalei Chinei cu peste 3,5 milioane de locuitori, Ansamblul «Plai de Dor» din Mioveni a demonstrat încă odată valoarea şi frumuseţea tradiţiilor româneşti.
Prestaţia artiştilor din Mioveni a fost şi rămâne cea mai bună şi necesară dovadă de solidaritate cu poporul chinez, într-o perioadă în care toată atenţia este concentrată în direcţia protejării vieţii. (…) Legat de noul coronavirus pulmonar… isteria generată de mass-media în Occident este la un nivel exponenţial peste realitatea din China. Ca de obicei, cei de departe văd şi ştiu mai bine ce este aici. Pe scurt: s-au luat măsuri de protecţie draconice, s-au închis oraşe (unde poţi face asta în Occident?), s-au anulat evenimente naţionale şi internaţionale, s-au distribuit gratuit miliarde de măşti M3, se fac informări legate de autoprotecţie, este restricţionat accesul spre potenţialele zone de risc, în toate zonele aglomerate sunt echipe medicale de intervenţie care fac verificări. Apreciez că vârful cazurilor raportate ca fiind afectate de noul coronavirus va fi atins în maximum două săptămâni, apoi incidenţa va fi ţinută sub control. Cele câteva zeci de victime (nu avem date legate de vârstă, condiţie fizică – pentru a înţelege evoluţia virusului) şi cele câteva sute de pacienţi constituie un număr infim raportat la cele 1,39 miliarde de chinezi.
Final: 1 – virusul nu s-a extins in Asia, SUA sau Europa – sunt chinezi plecaţi de acasă care sunt purtători ai virusului. 2 – vreau să văd în România aceeaşi capacitate de intervenţie, acţiune şi comunicare aşa cum este în aceste zile în China, ţară care face un exerciţiu exemplar de comunicare instituţională, publică şi internaţională la nivelul organismelor relevante. 3 – nu generaţi panică fără sens! 4 – Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat că nu sunt constituite motivele pentru a declara epidemie, cu atât mai puţin… pandemie:”