Primăvara din iarnă nu este de bun augur pentru agricultori. Dacă în următoarea perioadă gerul va pune stăpânire pe judeţ, atunci pomii fructiferi care stau să înflorească vor fi afectaţi şi este posibil ca recolta din acest an să fie periclitată. Victor Călătoru, director interimar la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Argeş, a explicat că două rele pot afecta producţia: intrarea în vegetaţie şi lipsa umidităţii din sol.
Victor Călătoru: „Temperaturile mari din timpul zilei duc la slăbirea rezistenţei pomului pentru temperaturi scăzute, iar dacă vine un îngheţ brusc, de minus 10-15 grade Celsius, vor fi probleme la mugurii de rod şi la rezistenţa pomului. La ora actuală, sâmburoasele sunt cele mai afectate, în special caisul, piersicul şi cireşul. Dar în Argeş avem mai puţini piersici şi caişi; aceste plantaţii sunt specifice în zona Dobrogei. Iar la temperaturile ridicate se adaugă lipsa acută a umidităţii din sol. Seceta îngrijorează şi mai tare… În judeţ, pământul este într-un deficit mare de apă. Nu a plouat de mult. Ducem lipsă şi de omăt. În ceea ce priveşte culturile mari, temperaturile foarte mici din câmp, de peste minus 10 grade Celsius, înregistrate pe timp de noapte, sunt păguboase mai ales pentru rapiţă. Rapiţa poate fi distrusă de îngheţ, dacă nu este protejată de un strat de zăpadă. Grâul şi orzul rezistă mult mai bine. Anul trecut au fost calamitate, la nivel de judeţ, 70-80% din suprafeţele cultivate cu rapiţă”.
Cel puţin până acum, primăvara din iarnă nu a creat neplăceri în Argeş, în ceea ce priveşte pomicultura. Nu sunt pierderi nici la viţa-de-vie. Probleme ar fi doar în cazul în care ziua am avea temperaturi foarte mari şi noaptea ar fi înregistrate temperaturi negative foarte scăzute, de minus 10-15 grade Celsius.