Zilele trecute, Federaţia Română de Tenis de Masă a întocmit clasamentul pe luna decembrie la individual, iar pe primul loc îl găsim pe Alexandru Cazacu, sportiv legitimat la CS Mioveni.
Un alt jucător de la CS Mioveni care apare în clasamentul naţional este Lucian Munteanu, acesta aflându-se pe locul 21 cu 108 puncte.
Alexandru Cazacu este un jucător consacrat în tenisul de masă de la noi din ţară, înregistrând o serie de rezultate notabile în tricoul echipei CS Mioveni. Şi nu numai. Cazacu a ajuns numărul 1 în tenisul de masă românesc după ce a câştigat Cupa României, la finalul anului 2019. Râvnitul trofeu a fost ridicat deasupra capului de sportivul argeşean pentru a doua oară în carieră, în timp ce pentru CS Mioveni, clubul pe care-l reprezintă, a fost o premieră. De asemenea, jucătorul galben-verde a mai fost cel mai bun din ţară şi în alţi ani.
Printre rezultatele obţinute de Cazacu anul trecut se numără Supercupa câştigată cu CS Mioveni, locul 4 la finalul turului actualului sezon, precum şi clasarea pe locul 3 la Campionatul Naţional (la individual).
Alexandru Cazacu este legitimat în acelaşi timp şi în Spania, la Burgos, echipă cu care ocupă la finalul turului locul 5 în clasament. În Spania campionatul se dispută altfel, aproape săptămânal. Românul este de trei ani legitimat la Burgos; cu Alexandru Cazacu în echipă, spaniolii au terminat o dată pe locul 6 în clasament, apoi pe 8, în timp ce anul trecut au ieşit pe locul 2 în Cupă, unde se joacă pe echipe.
Cazacu are 31 de ani şi a pornit în tenisul de masă de la Proauto Bucureşti, cu care a câştigat de mai mult ori campionatul. Înainte să vină la Mioveni a fost 4 ani la echipa din Constanţa, cu care a câştigat de patru ori consecutiv campionatul.
Astăzi, Alexandru Cazacu ne-a vorbit despre realizările de până acum, precum şi despre visele pe care le vrea îndeplinite în acest an.
* Felicitări pentru clasarea pe cea mai înaltă treaptă a podiumului! Nu este la îndemâna oricui…
*** Mulţumesc! Am ajuns aici pentru că am muncit foarte mult, m-am pregătit cu seriozitate şi nu m-am dat bătut. Au fost şi sincope, dar am mers mai departe cu optimism. Pot să spun că anul 2019 a fost cel mai bun an din cariera mea. În ultimul timp, pentru că joc şi în străinătate, nu particip la toate competiţiile din ţară şi din acest motiv nu prea fac puncte pentru acest clasament. Acum însă am câştigat Cupa şi a contat foarte mult.
* Ce obiective ai în acest an? La ce întreceri vei participa şi ce aşteptări ai?
*** În 2020 în doresc să câştig campionatul cu CS Mioveni, să intru în primele patru cu Burgos, să luăm din nou medalie în Cupă, în Spania, să câştig din nou Cupa în România şi să intru în primii 150 în clasamentul mondial individual. Acum sunt pe 250, iar pentru o clasare mai bună trebuie să particip la majoritatea turneelor internaţionale. Deja am patru turnee în ianuarie şi februarie: Open-ul Germaniei, Open-ul Spaniei, Open-ul Portugaliei şi Open-ul Ungariei. Voi juca 7-8 turnee internaţionale până la vară, plus meciurile din liga Spaniei şi cele din campionatul românesc.
*Părinţii s-au opus la început”
* Când a început povestea ta? Cine te-a îndrumat către acest sport? Ce-au spus părinţii tăi?
*** Tenisul de masă l-am început la vârsta de 10 ani. Înainte de a merge într-un mediu organizat jucam cu prietenii în parc. Îmi plăcea foarte mult şi am decis să merg la un club. Părinţii mei s-au opus la început, mereu îmi spuneau că nu voi avea un viitor în această disciplină sportivă. Eu am continuat să merg, uneori fără să ştie părinţii. Mai târziu am început să particip la concursuri şi mi-a plăcut din ce în ce mai mult tenisul de masă. Iar acum pot spune că acest sport este viaţa mea! La vârsta de 18 ani am plecat în Suedia şi am jucat în prima ligă suedeză timp de doi ani, după aceea m-am întors în ţară, am jucat la Constanţa, apoi am ajuns la Mioveni, iar în acelaşi timp jucam la un club din Portugalia, unde am stat doi ani. Am plecat apoi în Franţa, după care am ajuns în Spania, unde mă aflu de trei ani. Locuiesc la Madrid, aici este un centru foarte bun de antrenament, mă antrenez cu jucători din lotul Spaniei, precum şi cu sportivi asiatici.
* Alexandru, există o reteţă a succesului?
*** Da. Reţeta este să te antrenezi în fiecare zi la capacitate maximă, să mănânci sănătos, să te pregăteşti bine fizic şi atunci poţi spera la succes. Dar nu ţi-l garantează nimeni, totul depinde de tine, de cât de mult te implici.
* Ai un vis rămas neîmplinit?
*** Da. Visul meu este să ajung în primii 80 în clasamentul mondial şi să particip la o viitoare ediţie a Jocurilor Olimpice.
* Ce le recomanzi copiilor care butonează din ce în ce mai mult telefoanele mobile?
*** Să facă sport, pentru că îi educă foarte mult din toate punctele de vedere şi, în primul rând, este foarte sănătos! Să petreacă foarte puţin timp în faţa tabletelor, a calculatorului etc.