Pe 23 decembrie se vor împlini 30 de ani de când a apărut primul număr al cotidianului „Argeşul”, serie nouă.
În decembrie 1989, când comunismul se prăbuşea şi în România, mai mulţi redactori curajoşi şi-au riscat libertatea şi au scos pe piaţă, atunci când nu se ştia încă dacă regimul Ceauşescu va dispărea sau va reveni la putere cu răzbunări crunte, primul ziar liber din Argeş, anunţând zorii unei noi ere pentru judeţ şi ţară.
Acei oameni şi-au riscat libertatea în numele adevărului, adevăr în slujba căruia „Argeşul” a rămas până azi. Au fost 30 de ani în care peisajul social şi economic s-a schimbat dramatic (să ne gândim numai la câte companii mari, precum ARO şi Arpechim, au dispărut!), în care judeţul a pierdut, treptat, polii de putere regionali, în care capitalismul de tranziţie a pus stăpânire pe tot şi pe toate.
În versiunea online, „Argeşul” a apărut pentru prima dată în anul 1998. În prezent, ediţia online are cele mai multe accesări dintre toate site-urile de ştiri din judeţ.
În cele ce urmează vom publica opinii ale argeşenilor referitoare la cotidianul nostru. Ce înseamnă pentru ei ziarul „Argeşul”? Iată primele răspunsuri.
„Puteţi da lecţii oricui din presa locală”
Gheorghe Alecsei, om de afaceri şi consilier judeţean: „Pentru mine, «Argeşul» este cel mai echilibrat ziar din presa argeşeană. Merită tot respectul şi consideraţia cetăţenilor. Nu cred că este om din judeţ care să nu vă cunoască şi să nu vă fi citit măcar o dată. Vă felicit din tot sufletul pentru continuitare la împlinirea a trei decenii de activitate neîntreruptă. Vă felicit pentru profesionalismul dovedit, pentru modul în care reuşiţi să menţineţi poziţia de echidistanţă şi echilibru, pentru acurateţea informaţiilor oferite, pentru respectul arătat cititorilor. Poate organizaţi cursuri şi pentru alţii despre cum trebuie să se facă presă vertical, corect şi decent şi puteţi da lecţii oricui din presa locală. Încă o dată vă felicit şi vă doresc succes deplin în anii care urmează, fiindcă societatea are nevoie de presă în general şi de ziarul «Argeşul» în special”.
„Un ziar de care ţinem cont!”
Cornel Ionică, primar la Piteşti: „«Argeşul» este o publicaţie serioasă, aflată permanent în slujba adevărului şi a locuitorilor acestui judeţ. Îl citesc cu interes şi plăcere încă de la primele numere, iar de când sunt în administraţia locală nu lipseşte de la «revista presei». Este un ziar de care ţinem cont şi care prezintă lucrurile aşa cum sunt ele, bune sau rele, informaţia de calitate fiind cea care primează. Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de existenţă pe piaţa presei libere din România urez cotidianului «Argeşul» mult succes în continuare, să aibă cât mai mulţi cititori şi să rămână acelaşi ziar obiectiv şi echilibrat. La mulţi ani!”
Actriţa Luminiţa Cazan: „«Argeşul» – noua serie a ziarului tipărit după Revoluţie – împlineşte treizeci de ani de activitate, o viaţă de om! În aceşti ani eu am devenit mamă, bunică, am continuat să fiu actriţă la Teatrul «Al. Davila» şi am înfiinţat, de curând, primul teatru particular din urbe, Club22 Teatru Independent Piteşti. Treizeci de ani – o viaţă de om! «Argeşul», ca ziar, este tot mai tânăr, tot mai interesant. Judeţul Argeş este locul binecuvântat din ţara asta, locul în care trăiesc oamenii dragi din sufletul meu! Are o dezvoltare economică bună şi oameni harnici. E nevoie, însă, de mai multă atenţie la detalii…”
„Alături de noi „
Prof. univ. dr. Radu Gava: „La 30 de ani, cotidianul «Argeşul» este un ziar respectat şi apreciat. Citesc acest ziar aproape zilnic pentru că mă informează cu profesionalism în legătură cu evenimentele importante în plan politic, economic, social, cultural şi sportiv, atât la nivel local, cât şi naţional. Consider că prin articolele publicate, ziarul a avut o mare contribuţie la dezvoltarea judeţului Argeş şi a municipiului Piteşti.
Înainte de anul 1989, am lucrat la Muzeul Judeţean Argeş unde am organizat activităţi de cercetare ştiinţifică şi cultural educative pentru educarea publicului vizitator în spiritul ocrotirii mediului natural. După 1989, am susţinut la Universitatea din Piteşti cursuri de ecologie şi ocrotire a naturii (până în anul 2010, când m-am pensionat). În toată această perioadă am desfăşurat activităţi de cercetare ştiinţifică pentru cunoaşterea faunei terestre şi acvatice din zona bazinului râului Argeş. Apariţia pe Valea râului Argeş a marilor acumulări hidroenergetice a făcut ca mari efective de păsări acvatice, care în anotimpul rece migrează din nordul continentului european spre sud, să se oprească şi să ierneze pe aceste lacuri. Observaţiile anuale de tip monitoring, făcute după anul 1990, privind speciile de păsări şi efectivele acestora ne-au permis să declarăm aceste lacuri rezervaţii naţionale de interes avifenologic. Dată fiind importanţa ştiinţifică şi practică a lor, acestea au fost luate în evidenţă la nivel internaţional şi înscrise în reţeaua europeană de arii ocrotite «Natura 2000». Toate aceste activităţi mi-au permis să-i iau alături de mine, în aceste deplasări, pe studenţii care realmente erau interesaţi să cunoască avifauna acestor lacuri. În timp, unii dintre ei au realizat lucrări de licenţă, lucrări pentru obţinerea gradelor didactice în învăţământ şi teze de doctorat. În acest context ziarul «Argeşul», începând de la primele numere şi până astăzi, a fost alături de noi şi s-a implicat în foarte multe activităţi, publicând permanent materiale cu un mare impact educativ care au sprijinit activităţile de ocrotirea naturii în judeţul Argeş. La ceas aniversar îi urez întregului colectiv redacţional la mulţi ani şi mult succes în continuare.”
Un Comentariu
Bogdan Bistro
s-au tiparit si manifeste atunci parca