Rotavirusul este o boală cauzată de un virus care se transmite prin contact direct cu fecalele unei persoane infectate, sau prin intermediul alimentelor sau apei contaminate (3). Această infecție poate provoca diaree severă și vărsături, precum și febră, dureri abdominale și letargie/agitație. Infecția cu rotavirus poate fi prevenită prin igiena adecvată și vaccinare.
Deși infecțiile cu rotavirus sunt neplăcute, infecția se poate trata acasă, cu lichide suplimentare, pentru a preveni deshidratarea. Dacă pacientul suferă de deshidratare severă, este recomandată internarea lui pentru a i se administra fluide pe cale intravenoasă. O bună igienă, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, este importantă în cazul rotavirusului, dar accinarea este cea mai bună modalitate de a preveni infecția cu rotavirus (1). În acest articol vom discuta despre simptomele comune ale infecției cu rotavirus și despre importanța cunoașterii lor, pentru prevenirea infecției cu acest virus.
Ce este Rotavirusul?
Rotavirusul este un grup de virusuri care cauzează infecții la nivelul intestinului. Rotaviruslui poate fi transmis prin contact direct cu o persoană infectată, sau prin contact indirect cu alimente și obiecte contaminate. De asemenea, virusul se poate răspândi prin aerosoli (expirația altei persoane). Rotavirusul are forma rotundă („rota” în latinește înseamnă „roată”) și provoacă simptome intestinale. Infecția este foarte contagioasă, se poate transmite înainte chiar de apariția simptomelor și este cea mai frecventă cauză de diaree la sugari și copii mici. Medicamentele pot ameliora simptomele, dar nu vindecă infecția, aceasta se poate manifesta inclusiv la copiii vaccinați.
Factori de risc ai rotavirusului
Infecțiile cu rotavirus sunt frecvente la copiii cu vârsta între 3-35 de luni. Un risc ridicat pentru acest tip de infecție îl au și seniorii, dar și adulții care au în grijă copiii mici.
Există anumiți factori care cresc riscul de transmitere a rotavirusului, cum ar fi igiena precară, contactul cu un grup mare de oameni și locuirea în zone cu condiții sanitare precare. De asemenea, un copil care nu are vaccinuri complete este mai susceptibil la infecția cu rotavirus.
Simptomele rotavirusului
Dacă un copil intră în contact cu rotavirusul, simptomele vor apărea în decurs de 2 zile:
- febră;
- vărsături;
- dureri la stomac;
- diaree: se manifestă după ce au trecut primele trei simptome. Diareea poate dura 5-7 zile (4);
- letargie.
Alte simptome comune ale infecției cu rotavirus pot include:
- setea excesivă;
- somnolența;
- transpirațiile abundente;
- greața.
Complicațiile rotavirusului
Pot exista complicații grave în urma infecției cu rotavirus, cum ar fi deshidratarea și malnutriția. Aceste complicații se pot agrava atunci când persoana infectată nu primește suficiente lichide sau hrană. Deshidratarea (pierderea fluidelor corporale) poate fi un simptom periculos pentru copiii mici. Manifestările deshidratării sunt:
- scăderea cantității de urină;
- gură uscată;
- senzație de amețeală;
- plâns fără lacrimi;
- apatie sau dimpotrivă, agitație (2).
Când trebuie anunțat medicul
Este important să fie anunțat medicul în cazul în care copilul prezintă:
- letargie;
- vărsături frecvente;
- hidratare deficitară;
- temperatură ridicată la copiii mai mici de 6 luni (4).
Prevenirea infecției cu rotavirus: igienă adecvată și vaccinare
Prevenirea infecției cu rotavirus este esențială, deoarece virusul poate fi foarte contagios și se poate răspândi cu ușurință. Pentru a preveni infecția cu rotavirus, este important să se practice o igienă adecvată și să se efectueze vaccinarea de rutină pentru copii.
În primul rând, practicarea unei igieni adecvate poate ajuta la prevenirea infecției cu rotavirus. Spălarea frecventă și corectă a mâinilor cu apă și săpun este esențială pentru prevenirea infecției cu rotavirus. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu persoanele bolnave și trebuie respectate regulile igienice în ceea ce privește produsele alimentare. În al doilea rând, vaccinarea de rutină pentru copii poate preveni infecția cu rotavirus. Vaccinul ameliorează simptomele neplăcute asociate acestei boli.
Este important să cunoaștem simptomele infecției cu rotavirus, pentru a putea lua măsuri de prevenire adecvate.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- Mayo Clinic, „Rotavirus”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rotavirus/symptoms-causes/syc-20351300
- Centers for Disease Control and Prevention, „Rotavirus: Symptoms”: https://www.cdc.gov/rotavirus/about/symptoms.html
- Health Direct, „Rotavirus”: https://www.healthdirect.gov.au/rotavirus
- WebMD, „Rotavirus”: https://www.webmd.com/children/guide/what-is-rotavirus