Avem ce învăţa din istorie? Cei care fac istoria şi-o asumă? Ne pierdem identitatea? Cu ce valori ne mai identificăm în creuzetul european? Aceste întrebări şi multe altele şi-au primit răspunsurile ieri, la emisiunea „Subiect de presă” de la postul de televiziune „Antena 3” Piteşti. Cei doi realizatori – Cristina Munteanu şi Mihai Golescu – şi invitatul din platou – colonelul Cornel Carp, istoric, fost comandant al Arhivelor Militare din Piteşti – au vorbit despre cele trei momente importante ale vieţuirii noastre, marcate la 9 mai: Ziua Europei, Ziua Independenţei, proclamată în 1877, şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, din 1945.
Adevăr
– Este istoria cea mai frumoasă poveste?
Cornel Carp: „În istorie, adevărul este la mijloc, pentru că, de fapt, adevărul absolut este la Dumnezeu. Noi lucrăm cu adevărul relativ. Fiind şef la arhive şi fiind interesat despre participarea Armatei Române la Primul Război Mondial, vedeam tot felul de hărţi, care erau adevărate capodopere şi opere de artă în miniatură. Dar ele, de fapt, nu erau reale. Hărţile erau făcute după război, după ce se dădeau bătăliile. Deci erau „coafate” şi ascundeau drame. Hărţile ascundeau greşeli grave făcute de comandanţii români. Fac o mică paranteză referitoare la ziua eroilor. De fiecare dată şi cu atât mai mult în anul Centenarului întotdeauna am pus pe masă, ca să zic aşa, printre altele, şi marile sacrificii făcute de Armata Română şi cei peste 500.000 de ostaşi căzuţi pe câmpul de luptă. Or, această jumătate de milion nu reprezintă pentru noi un moment nici măcar de mândrie… Nici măcar n-ar trebui să-l menţionăm pentru că au fost 500.000 de drame. Iar dacă multiplicăm victimele la nivelul familiilor din care au provenit acei bravi ostaşi sunt mult mai multe drame…”
Politic
– Trăim istoria ce se va scrie mâine. Care este profilul noului tip de lider politic?
Cornel Carp: „Alegerile acestea europene – şi vom vedea şi după aceea – au scos în evidenţă un alt tip de politician. Înainte era politicianul corupt, politicianul uşor manevrabil, cu un orizont cultural foarte scăzut. Acum e un creuzet în care se fabrică un alt tip de lider politic, cu un discurs foarte agresiv şi şcolit până la un moment dat – nu la Sorbona sau la Paris, ci pe undeva prin Bucureşti…”
Datorie
– 9 mai: libertate în 1877, pace în 1945, identitate în 1985. Avem un fir roşu comun pe aceste momente importante ale istoriei noastre, în afară de mitul supravieţuirii?
Cornel Carp: „Ceea ce uneşte toate aceste momente şi dă o definiţie, o atitudine a poporului român este spiritul de jertfă şi solidaritatea. Românul pare un tip blajin, dar în momentul în care l-ai călcat pe bătătură îşi schimbă total atitudinea. Acest lucru este definitoriu şi în acelaşi timp e un element de speranţă, pentru că indiferent de ce s-ar întâmpla, noi avem această capacitate de regenerare şi renaştere. Istoria mai evidenţiază şi necesitatea unor momente de purificare, de curăţire, de identificare, de schimbare a grilei de valori etc. Noi avem o mare datorie. Este datoria care ne va mântui şi ca indivizi, dar şi ca popor – aceea de a ne menţine identitatea, de a găsi un răgaz să mergem şi la mormântul eroului necunoscut. Să mergem şi la mormintele morţilor noştri care au căzut la datorie sau să ne gândim măcar la acest lucru. Şi să avem grijă ca tinerii de azi să aibă repere adevărate!”