84.229 de copii din Argeș vor exprimenta școala-hibrid
Într-o lună și jumătate, elevii ar trebui să revină în bănci. Dar școala, așa cum o știam până în 11 martie, nu mai există… Noul coronavirus și interdicțiile sau restricțiile impuse de criza sanitară au dat peste cap ecosistemul școlar românesc. În pandemie, educația a devenit un hibrid între învățarea clasică și cea online.
Cel mai bun scenariu pentru deschiderea anului școlar 2020-2021 este ca o parte dintre elevi să meargă la școală, iar o altă parte să continue cursurile în sistem online, urmând să se facă rocada, în funcție de situația epidemiologică. Sistemul de învățământ argeșean este pregătit să facă față provocărilor educaționale cauzate de coronavirus? Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar general adjunct, ne-a creionat un răspuns.
Cătălina Dumitrașcu: „Pentru anul școlar 2020-2021 ne pregătim intens, astfel încât dreptul copiilor la educație să fie asigurat, indiferent de evoluția crizei create de SARS-CoV2. Din situațiile centralizate astăzi (n.n., 28 iulie), 67.732 de elevi vor începe anul școlar următor. Acestora li se adaugă 16.497 de prescolari, 15.481 fiind cuprinși în grădinițe de stat. Noi ne-am dori ca școala să înceapă în sistem tradițional. Aceasta este modalitatea ideală. Cursurile „față în față” pun în valoare actul educațional. Având în vedere contextul actual, precum și scenariile anunțate de doamna Monica Cristina Anisie, ministrul Educației, ne îndreptăm, cel mai probabil, către un scenariu hibrid, în cadrul căruia elevii se vor prezenta la școală prin rotație, unii dintre ei desfășurând activități la clasă, ceilalți urmărind lecțiile și participând în sistem online.
În Argeș, un astfel de scenariu va putea fi pus în practică cu implicarea mai multor factori. Întreaga comunitate trebuie să înțelegă că măsurile de distanțare, purtarea măștii și respectarea normelor conduc la prevenirea și diminuarea substanțială a numărului de îmbolnăviri. E nevoie de un efort conjugat al autorităților publice locale și județene, astfel încât spațiile școlare să fie igienizate corespunzător și să existe materiale sanitare/dezinfectante la fiecare unitate școlară (cu personalitate juridică sau structură).
De asemenea, un sprijin în dotarea cu sisteme audio-video a fiecărei săli de clasă ar fi binevenit. Conducerile unităților de învățământ trebuie să se implice în organizarea riguroasă a spațiilor școlare și a orarului – așa cum au fost realizate și în perioada martie-iunie, mai ales pentru pregătirea examenelor naționale. Pentru debutul următorului an școlar, 8.563 de cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic se pregătesc să asigure un act educațional de calitate, în condițiile actuale. Pentru fiecare dintre noi, adaptarea la nou va fi factor cheie. Un alt aspect important pentru Inspectoratul Școlar Argeș este siguranța sanitară a elevilor noștri.”