Direcția de Sănătate Publică Argeș a primit 836 de cutii cu iodură de potasiu, a câte 1.000 de tablete fiecare și așteaptă de la ministerul de resort metodologia de distribuire gratuită a pastilelor către populația eligibilă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat necesitatea distribuirii acestor comprimate, făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă”, privind incidentul nuclear de la Cernobîl. Campania începe săptămâna viitoare.
În ce doze se administrează patila cu iod, în caz de accident nuclear?
Pastilele cu iod trebuie administrate numai în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor și în niciun caz nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste comprimate ar trebui luate dacă în proximitatea României există un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii. „Altfel, nu trebuie luate”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă, conform News.ro.
El a anunţat şi dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive: pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat * micuții între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat * copiilor între trei şi 12 ani li se administrează un comprimat * pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate. Persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.
Alexandru Rafila a explicat și că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor, şi nu în termen mai mare de 24 de ore, pentru că atunci este inutil. Pastilele cu iod vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie. Potrivit sursei citate, persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie şi vor primi iodură de potasiu. Românii au golit farmaciile de iod, de teama unui accident nuclear. Dar poți lua sau nu iod după ureche? Verdictul medicului: „Tratamentul preventiv cu iod nu este indicat!”.