# Meciuri demonstrative între mai multe generaţii de jucători
70 de ani de oină la Ţițeşti au fost sărbătoriţi, zilele trecute, în cadrul memorialului închinat profesorilor de sport Constantin Dumitrescu, Marioara Stanciu şi Dode Stanciu. În cinstea evenimentului a fost montată o placă de marmură pe zidul Şcolii „I.C.Lăzărescu”, au fost oferite diplome aniversare şi au avut loc meciuri demonstrative între foştii şi actualii oinişti.
În prezenţa preşedintelui Federaţiei Naţionale de Oină, Nicolae Dobre, au fost împărtăşite amintiri şi impresii despre sportul tradiţional cu adânci rădăcini la Ţiţeşti. Cum la întrunire au participat şi reprezentanţi ai autorităţii locale, în frunte cu primarul Gheorghe Savu, au fost făcute planuri de viitor.
Actualmente, echipa de oină a şcolii din Ţiţeşti este coordonată de profesorul Petre Ioniţă. Cu implicarea lui Cristian Stanciu, fiul soţilor Marioara şi Dode Stanciu, participanţii la memorialul sportiv au fost premiaţi.
Spiru Haret, părintele oinei
Jocul de oină a fost practicat continuu cel puţin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor şi hrisoavelor timpului, fiind menţionat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Prin reforma învăţământului din 1898, cât şi prin alte decizii ministeriale, Spiru Haret a introdus practicarea obligatorie a oinei în şcolile de toate gradele. „Oina poate aduce o viaţă nouă în şcoala română, fiind un admirabil mijloc de educaţie fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc”, spunea Spiru Haret.
La 9 mai 1899, la Bucureşti s-a ţinut primul campionat naţional de oină. În 1912, acest joc sportiv a fost recunoscut oficial. În acelaşi an a fost înfiinţată Federaţia Societăţilor Sportive din România care cuprindea şi Comisia de Oină. Federaţia Română de Oină a fost fondată în 1932.
După Cel de-al Doilea Război Mondial, oina şi-a recâştigat popularitatea, organizându-se o serie de competiţii pe plan local şi naţional cum ar fi: Cupa Speranţelor, Cupa Regiunilor, Cupa României, Campionatul naţional de seniori şi juniori, Cupa Oraşelor, Cupa Satelor, Cupa Liceelor Agroindustriale, Campionatul Universitar, Dinamoviada, Spartachiada, Cupa Federaţiei, Campionatul şcolar şi altele.
După anul 1990, oina a cunoscut un mare regres, care a dus până aproape la dispariţia jocului. În ultimii ani, Federaţia Română de Oină a demarat o amplă acţiune de revigorare a acestui sport. Au fost reactivate o mare parte dintre centrele de tradiţie, pe această hartă figurând la loc de cinste şi comuna argeşeană Ţiţeşti, unde oina se joacă neîncetat de 70 de ani.
Un Comentariu
marin
Felicitări organizatorilor și tuturor celor care s-au implicat pentru sustinerea acestui eveniment – la care au participat peste 130 de elevi și aproximativ 70 de seniori, care au practicat Oina la Titesti.