Puzzle-urile sunt o activitate de familie sau distracție solo extrem de populară. Fie că alegeți să faceți un puzzle de 1.000 de piese, un rebus, un puzzle din lemn sau un puzzle mecanic 3D, toate puzzle-urile vă provoacă creierul la activitate intensă. Pe lângă faptul că sunt distractive, a face puzzle-uri vă oferă șansa unui adevărat antrenament mental.
Amintiți-vă când erați copil și părinții au venit acasă cu un cadou. Ați crezut că este o jucărie, dar a fost doar un puzzle. Ei bine, părinții cu siguranță nu v-au cumpărat un puzzle pentru a vă juca. Acestea sunt mult mai mult decât un joc. Puzzle-urile sunt o modalitate distractivă de a vă ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile motorii și cognitive.
Probabil ați observat că copiii din ziua de astăzi joacă mai multe jocuri video pe smartphone-uri și tablete, în timp ce adulții sunt cei care cumpără și rezolvă puzzle-uri. Ei bine, adulții care rezolvă puzzle-uri au multe avantaje față de cei care nu o fac.
Dacă sunteți curios să aflați avantajele rezolvării puzzle-urilor pentru adulți, consultați lista pe care am pregătit-o pentru dvs.
Istoricul puzzle-urilor
Popularitatea puzzle-urilor de astăzi, în era digitală, face parte dintr-o istorie foarte lungă.
Puzzle-urile au existat sub diferite forme încă din vremea lumii antice. Ghicitorile sunt menționate în Biblie, ulcelele de puzzle datează din 1700 î.Hr. în Cipru, iar pătratele magice au fost introduse în China în jurul anului 700 î.Hr.
În vremurile moderne, puzzle-urile au fost inventate de John Spilsbury în 1767, rebusurile au fost publicate pentru prima dată în ziare în 1913, iar cubul Rubik a fost creat în 1974. Tipurile și varietățile de puzzle-uri sunt aproape infinite.
Știm cu toții că puzzle-urile sunt incredibil de benefice pentru copii din cauza abilităților fizice și cognitive ale creierului pe care le promovează, dar știați că și creierele adulte pot beneficia de puzzle-uri?
Există 7 moduri specifice în care puzzle-urile sunt bune pentru creierul dvs. Deci, eliberați-vă masa de cafea, ascuțiți-vă creioanele și pregătiți-vă să vă stimulați mintea.
1. Puzzle-urile exercită ambele părți ale creierului
Cele două emisfere ale creierului controlează diferite funcții. Partea stângă a creierului controlează gândirea analitică și logică, iar partea dreaptă controlează creativitatea. Când lucrați la puzzle-uri, vă angajați ambele părți și oferiți creierului un antrenament mental real.
2. Vă îmbunătățesc memoria
Lucrul la puzzle-uri întărește conexiunile dintre celulele creierului nostru – și formează altele noi – deci sunt o modalitate excelentă de a îmbunătăți memoria pe termen scurt. Folosim memoria în procesul de completare a unui puzzle atunci când ne amintim de forme, dimensiuni și piese și vizualizăm unde se potrivesc. Studiile au arătat că creșterea noilor conexiuni cerebrale care se formează pot ajuta la reducerea cantității de leziuni cerebrale la pacienți care suferă de Alzheimer.
Sunteți unul dintre cei care beau cafea, mănâncă fructe de pădure și fac exerciții pentru a își îmbunătăți memoria? Dacă da, atunci această idee vă va atrage. Încercați o nouă modalitate de a îmbunătăți memoria, rezolvând un puzzle. Rezolvarea puzzle-urilor crește viteza mentală și memoria pe termen scurt prin amintirea culorilor, formelor și detaliilor și apoi ne ajută să ne gândim unde este locul potrivit pentru piesa noastră.
3. Vă îmbunătățesc abilitățile de rezolvare a problemelor
Abilitatea de a rezolva probleme și de a gândi critic este utilă în aproape orice situație din viață, iar puzzle-urile ne ajută să dezvoltăm aceste abilități. Deoarece puzzle-urile ne impun să adoptăm diferite abordări pentru a le rezolva, învățăm cum să lucrăm prin încercare și eroare, să formulăm și să testăm teorii și cum să schimbăm pistele dacă nu avem succes, conform studiilor.
4. Îmbunătățesc raționamentul vizual și spațial
Trebuie să puteți privi părți individuale ale unui puzzle sau spațiile disponibile într-un rebus încrucișat și să aflați cum să încadrați piesele sau cuvintele în spațiul lor. Dacă faceți acest lucru în mod regulat, potrivit studiilor, acest lucru vă va îmbunătăți abilitățile de raționament vizual și spațial, ceea ce se poate traduce prin a fi un conducător auto mai bun și vă poate face un ambalator mai eficient, asemănător Tetrisului (mai ales atunci când vă încărcați mașina sau portbagajul cu valize).
5. Vă îmbunătățesc starea de spirit
Unul dintre beneficiile pentru creier ale puzzle-urilor este că acestea cresc producția de dopamină, un neurotransmițător care reglează starea de spirit, memoria și concentrarea. Dopamina este eliberată odată cu fiecare succes, pe măsură ce rezolvăm puzzle-ul. Nu e de mirare că puzzle-urile sunt atât de distractive.
6. Vă reduc nivelul de stres
Puzzle-urile ne revigorează creierul, dar sunt și foarte relaxante. În timp ce ne concentrăm asupra modului de a rezolva puzzle-ul, mintea noastră se ocupă doar de o singură sarcină și asta ne încurajează creierul să intre într-o stare meditativă. Acest lucru duce la o mentalitate mai bună și abilități mai bune de a face față stresului.
7. Vă pot îmbunătăți scorul IQ
Deoarece puzzle-urile ne pot îmbunătăți memoria, concentrarea, vocabularul și abilitățile de raționament, nu e nevoie de un om de știință pentru a ne da seama că ne crește și IQ-ul. Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan a arătat că a face puzzle-uri timp de cel puțin 25 de minute pe zi poate crește IQ-ul cu 4 puncte.