Automobilul reprezintă pentru mulţi dintre români unul din bunurile cele mai de preţ atât prin valoarea lui ridicată, cât şi prin importanţa în desfăşurarea vieţii moderne.
De aceea, el trebuie să funcţioneze cât mai aproape de optim 24 de ore din 24. Din păcate însă, defecţiunile care pot apărea dau peste cap bugetul, dar şi programul familiei.
Pentru a nu se întâmpla acest lucru, specialiştii în domeniu vin cu nişte sfaturi utile pentru toţi şoferii.
Din păcate, mulţi conducători auto le ignoră şi astfel apar tot felul de probleme greu de remediat, probleme care, de altfel, ar putea fi evitate cu uşurinţă.
De exemplu, ar trebui să ai grijă că maşina ta să fie echipată cu cauciucuri pentru vară cu dimensiuni recomandate de fabricant şi fără o uzură accentuată, în caz contrar putând apărea defecţiuni la sistemul de direcţie.
Iată ce trebuie să faci pentru a prelungi viaţa automobilului
Nu este complicat să te bucuri de maşina ta, să o faci să funcţioneze ireproşabil cât mai mult. Trebuie doar să respecţi sfaturile celor care activează în domeniu şi, în acest fel, să fii sigur că automobilul nu îţi va face surprize neplăcute atunci când te aştepţi mai puţin:
- Foloseşte anvelope noi, de bună calitate, şi evită pe cât posibil cauciucurile second-hand. Acestea din urmă au fost abandonate de cineva tocmai datorită unor probleme pe care le provocau maşinii, aşa că nu sunt o alegere potrivită pentru tine. Dacă eşti în anotimpul călduros, poţi alege, de exemplu, anvelope de vara Firestone care pot fi procurate online la preţuri corecte şi cu mare uşurinţă.
- Fă schimbul de ulei regulat. Fiecare producător recomandă schimbarea uleiului după parcurgerea unui anumit număr de kilometri şi nu este deloc indicat să depăşeşti această valoare. Foloseste un ulei mineral sau sintetic, în funcţie de prescripţiile producătorului şi, cu siguranţă, maşina ta va funcţiona mai bine, iar defecţiunile motorului vor întârzia să apară.
- Încălzirea motorului, mai ales pe timp de iarnă, când temperaturile sunt scăzute, este recomandată tuturor. Însă mulţi şoferi o fac în mod greşit, aducând motorul imediat după pornire la turaţii foarte ridicate. Este adevărat că motorul se va încălzi mai repede, dar uzura lui va fi accentuată, deoarece este supus la frecări mari ale componentelor înainte ca uleiul să apuce să le greseze corespunzător. Lasă maşina la ralanti până în momentul deplasării.
- Nu lasă inutil obiecte grele în portbagaj. Mulţi şoferi uită de lucrurile abandonate prin maşină ceea ce poate creşte nejustificat consumul de carburant. În plus, o maşină mai uşoară va consuma mai puţin şi va fi şi mai vioaie, aşa că nu e deloc o idee rea să dai jos lucrurile care nu îţi folosesc.
- Nu circula cu maşina până consumi şi ultimii stropi de carburant din rezervor. Dacă aştepţi să se aprindă martorul care indică terminarea combustibilului poţi avea surprize neplăcute. De obicei, pe fundul rezervorului se adună tot felul de impurităţi care vor fi astfel aspirate în motor şi vor provoca mari probleme. Chiar dacă nu dispui de timp sau de bani fă un efort şi pune benzină sau motorină înainte de a se aprinde martorul.
- Respectă intervalele de revizie stabilite de producător. Chiar dacă la început ţi se pare o cheltuială inutilă, o revizie poate identifica o defecţiune la început, când este mai uşor şi mai ieftin de îndepărtat. În plus, cu această ocazie vor fi schimbate consumabilele, cum ar fi diferite fluide şi filtre.
În concluzie, nu este greu să te bucuri de maşina ta cât mai mult fără a băga mâna adanc în buzunare.
Ţine cont de sfaturile de mai sus şi cu siguranţă vei prelungi durata de viaţă a acesteia!