Corespondenţă din Germania
Mă plimb pe malul Rinului şi, prin nu ştiu ce asociaţie de idei , mă gândesc la cartea lui Paulo Coelho „La râul Piedra am şezut şi am plâns„. Este un roman încântător, cu o naraţiune poetică şi transcendentă, care reflectă toate tainele dragostei şi ale vieţii. Prin analogie, am şezut şi eu la malul Rinului, dar nu am plâns, ci m-am gândit la un poet turc, care a crescut pe malul râului. Este vorba de Hüsnü Özdilek, în vârstă de 51 de ani, de meserie sudor. Băiatul său Burak-Ahmet l-a ajutat să traducă versurile din limba turcă în germană.
Poetul a publicat recent culegerea de versuri „Gânduri nesfârşite în timp ce oraşul doarme„. O probă dintr-o încercare de traducere liberă din germană în limba română suna aşa: „El merge ca fantoma în pat/ Singuratatea îl adoarme îndat./ Somnul lui din mii de clipe/ Stă cu visele, duce visele, alungă visele, de FRICĂ.
Acest poet turc face parte dintr-o familie mare, având părinţi, fraţi şi surori, soţie, copii, nepoţi şi veri. Părinţii lui au fost acei emigranţi care au venit în Germania în anii 1950, după semnarea primelor acorduri între cele două ţări, pentru atragerea muncitorilor turci în vederea ocupării diferitelor locuri de muncă, în special în industrie. În luna octombrie s-au împlinit 60 de ani de la ratificarea primelor contracte cu Turcia. În anul 1955, cancelarul Germaniei, Conrad Adenauer, a semnat la Roma contracte de colaborare cu Italia, după care a urmat colaborarea cu Spania, Grecia, Maroc, Portugalia. Forţa de muncă importată a contribuit în mare parte la refacerea economiei ţării. Copiii acelor emigranţi pionieri au astăzi un alt statut decât părinţii lor. Mulţi dintre ei au optat pentru cetăţenia germană, sunt integraţi, reuşind să înveţe meserii sau să studieze.
Menţionez faptul că cei doi medici-cercetători care au descoperit formula magică a vaccinului Biontech sunt, de asemenea, copii ai emigranţilor turci din primul val.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.